Prieteni irlandezi, votati NU (si) pentru mine!

La doar doi ani dupa ce Constitutia Uniunii a fost respinsa prin votul negativ din 2005 al francezilor si olandezilor, Bruxelles-ul si-a reluat incercarile de impunere asupra popoarelor europene a unei Constitutii.

Pentru a evita un nou esec in procesul de adoptare in unanimitate de catre statele membre, Constitutia a fost modificata (neesential, spunem noi) si propusa spre aprobare sefilor de state, guverne si legislativelor nationale sub numele de „Tratatul de la Lisabona”. Acesta este prevazut sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2009, cu conditia sa fie ratificat de toate cele 27 de state membre, prin parlamentele nationale. Birocratii unionali incearca, asadar, evitarea referendumului, care ar putea arunca Uniunea intr-o criza similara cu cea din 2005.

Pana la 13 mai, 13 state au ratificat deja tratatul.

De ce „Tratatul” este aproape acelasi lucru cu „Constitutia” si de ce avansarea acestuia este ilegala si submineaza suveranitatea nationala am scris in repetate randuri.

O singura natiune din UE are suficient curaj incat sa isi consulte cetatenii prin referendum *. Irlandezii sunt chemati la vot pe 12 iunie. Daca Irlanda spune NU, Tratatul de la Lisabona va deveni caduc.

De curand a fost lansata pe internet petitia „Prieteni irlandezi, votati NU (si) pentru mine!” in care adversarii Tratatului din alte tari pot indemna cetatenii Irlandei ca exprime si pentru ei votul negativ asupra acestuia act.

Iata textul:

Dragi irlandezi si prieteni ai Europei,

Sunt cetatean al unui stat membru UE. In tara mea, nu ni s-a permis sa votam asupra viitorului Europei, Doar voi, prietenii din Irlanda, aveti acest drept si sunteti chemati sa votati asupra Tratatului de la Lisabona pe 12 iunie.

Resping acest tratat ca nedemocratic in forma si fond. Va rog, votati NU asupra Tratatului, pentru mine, ca un prim pas inspre construirea unei Europe sociale, ecologice, democratice si pasnice, comune.

Daca aveti timp sa scrieti personal unui votant irlandez, dar nu cunoasteti nici unul, va rog trimiteti scrisoarea voastra insotita de motivatia optiunii NU la:

CAEUC
„Irish Friends vote NO for me” Campaign
17 Castle Street
Dalkey
Co. Dublin
[email protected]

Aceste scrisori vor fi colectate de prietenii nostri de la „Irish NO to the Treaty Coalition” si transmise populatiei Irlandei.

Daca sunteti de acord, intrati aici ca sa semnati petitia.

Nota:
* O consultare populara ar fi putut sa fie organizata si in Romania, in baza art. 90 din Constitutie care statueaza la art. 90 ca „Presedintele României, dupa consultarea Parlamentului, poate cere poporului sa-si exprime, prin referendum, vointa cu privire la probleme de interes national.”

Leave a Comment