Propaganda UE la Bac!

Am discutat mai pe larg, intr-un articol anterior, despre distrugerea la comanda a invatamantului romanesc. Subiectul il consider important, motiv pentru care voi reveni cu alte aspecte. Ziarul Ziua ne dezvaluie faptul ca Ministerul Educatiei a scos aproape toti marii scriitori, poeti si critici literari din programa pentru examenul de bacalaureat la proba orala de limba si literatura romana: George Calinescu, Ion Creanga, I.L. Caragiale, Marin Preda, George Bacovia sau Nichita Stanescu. Foarte interesant e ce s-a pus in loc, si anume: texte ale lui Jonathan Scheele, fragmente din Raportul Tismaneanu, Pactul National pentru Educatie, Ghidul cetateanului roman in UE, Raportul Centrului de Sociologie Urbana si Regionala, texte din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, Ghidul Consiliului European etc. De asemenea, sunt mai multe texte de Mircea Cartarescu, Mircea Dinescu, Andrei Plesu; ba chiar si un articol din ziarul Gandul.

Ultimele 10 subiecte din cele 100 propuse reprezinta o propaganda desantata a UE. Nici pe vremea regimului comunist, nu exista ceva similar! Chiar daca se studiau atunci opere de „realism socialist”, totusi, era vorba de niste opere literare; iar grosul, oricum, il reprezentau scriitorii clasici de valoare!

Ieri, 40 de profesori de limba si literatura romana, printre care sefi de catedra si metodisti, au dezbatut, la Scoala Centrala din Bucuresti, marile nereguli legate de organizarea probei orale pentru limba si literatura romana la Bacalaureatul din acest an. Au fost invitati si reprezentanti ai ministerului, dar acestia au refuzat sa participe. Dezbaterea a fost organizata de profesoara Florina Rogalski de la Scoala Centrala, care, in prealabil, fusese chemata la raport de catre ministrul Cristian Adomnitei pentru a renunta la intalnirea cu profesorii de limba romana. Din fericire, doamna Florina Rogalski nu a urmat „indicatia” ministrului Adomnitei.

Profesoara Florina Rogalski a aratat ca „a fost deturnat continutul examenului de limba romana. In loc de limba si literatura romana se va da un examen de comunicare si de legislatie europeana„. La randul ei, profesoara de limba romana si autoare de manual, Cecilia Stoleru, a marturisit ca in cei 46 de ani la catedra nu a cunoscut un moment atat de nefast precum cel al subiectelor la proba orala din acest an.

In timp ce marii clasici au disparut aproape complet, 48 dintre cele 100 de subiecte, deci aproape 50%, propun elevilor relatia intre Orient si Occident reflectata in mentalitatile, istoria si in cultura romaneasca. Pe langa cele 48, mai sunt alte 10 subiecte despre legislatia europeana. 58 de texte ii indeamna pe elevii romani spre integrarea europeana. „Vad o intentie politizanta si o abatere de la scopurile intelectual-educative ale examenului de limba romana. Doamna Svetlana Preoteasa (secretarul de stat la Ministerul Educatiei – n.r.) confunda intentionat subiectele scrise cu acele orale, ignorand voit eliminarea literaturii propriu-zise de la examenul oral de limba romana, fara nici o ratiune pedagogica„, a declarat Florina Rogalski.

Comentariile sunt de prisos! Subiectele pentru BAC le gasiti pe site-ul ministerului „educatiei”.

6 Comments

 1. io says:

  inca o data, tipa de la invaztamant (nici nu merita sa ii spun numele) este o TUTA. Sa vina sa predea 5 minute langa mine, si apoi sa isi dea cu parerea…huuuuoooo

 2. m-a înfuriat chestia asta cu programa de BAC de m-a scos dîn minţi! şi, să mor io ca nu-s’ naţionalist, izolaţionist, protocronist, iubitor deşănţat de daci liberi sau v’un d-ăsta…
  povestea asta nu aduce nici măcar cu ce am trăit io la şcuală în anii ’60 – ’70, când deja chestia cu ruşii care inventaseră totul, dă la veceuri pân’ la rachete, fusese discret uitată.
  prin urmare, la bac se dă Scheele, care a făcut bine de a învăţat el limba română. e bine! io propun să dăm şi extemporale dîn documentele lu’ Buş, alea legate de necesitatea războiului dîn Irak (varianta cu arme chimice), sau dîn izpirienţa lui tov. Clintăn, aia dă la birou’ oval, cel prea asemănător cu nişte boaşe uriaaaaşe, sau să ne aplecăm niţel asupra studiului lu’ iepuroiu’ hăla dă Berlusconi, care n-a scris nimic, dar despre care ne putem imagina ce-ar fi putut să scrie, astfel încât să băgăm nişte subiecte de bac super tari, să le meargă fulgii nenorociţilor dă ielevi care se mai şi sinucid ca proştii între lectura a două documente UE (care rimează cu… M–E!)

 3. guvernantii romaniei, marionete ticaloase, ghidonate de la bruxel, nu fac altceva decat sa distruga invatamantul in aceasta tara, astfel incat tanara generatie de cetateni sa fie niste inculti ce vor putea fi usor de manipulat de statul maximal ce deocamdata se cheama UE . Sa ne ajute Dumnezeu!

 4. l-au scos pe nenea Iancu says:

  ‘Vad o intentie politizanta’..io o vad de vreo cativa ani incoace si e trist..m-am saturat de politica,nu mai am chef de circul ei si acum porcaria asta,cum sa studiezi raportu’ lu Pi**aneanu si alu peste,ce leg are cu lit?ce leg are cu scoala in general?!Dumnezeu sa ne ajute pana scapam de al doilea URSS..UE

 5. „Intentie politizanta” mi se pare un eufemism. Ceea ce se vede nu e doar o intentie; ci o propaganda desantata facuta pe fata! Cunosc cat de cat situatia din invatamant – si ce pot spune in cateva cuvinte e ca e JALE!

 6. Stelu says:

  Sapte materiale cu care elevii sa reziste propagandei UE:

  Arma cuvantului la Mihai Eminescu
  http://www.scribd.com/doc/2302519/DRUMUL-DOINEI-ARMA-CUVANTULUI-LA-MIHAI-EMINESCU

  Spre Eminescu. Raspuns romanesc la amenintarile prezentului si la provocarile viitorului
  http://www.scribd.com/doc/2167565/ECONOMISTUL-EMINESCU

  Secretul sabiei de foc. Sau cum e cu putinta Fenomenul Legionar
  http://www.scribd.com/doc/886529/Secretul-Sabiei-de-Foc-sau-Cum-e-cu-putinta-Fenomenul-Legionar

  Testamentele politice ale lui Ion Antonescu si Corneliu Zelea Codreanu
  http://www.scribd.com/doc/976134/ANTONESCUCODREANU

  Mota si Marin. Testamentele lor politice
  http://www.scribd.com/doc/886527/Ion-Mota-si-Vasile-Marin-Testamentele-Politice

  Totul pentru Hristos! Testamentul politic al lui Nicolae Iorga
  http://www.scribd.com/doc/886667/NICOLAE-IORGA-TESTAMENTUL-POLITIC-continutul

  Autoaparare psihica. Cum sa devii imun la manipulare
  http://www.scribd.com/doc/886520/Autoaparare-Psihica-Cum-sa-devii-imun-la-manipulare

  Au CopyLIBER. Fiecare!

Leave a Comment