Vocile critice din Parlamentul European sunt reduse la tacere!

PARLAMENTUL European se pregateste sa ia o decizie prin care vocile dizidente din cadrul acestei institutii vor fi reduse la tacere. Conform cotidianului britanic Telegraph, europarlamentarul britanic Richard Corbett, a propus reducerea numarului grupurilor din P.E. Intentia reala este aceea de a desfiinta grupurile eurosceptice, cum ar fi „Independenta si Democratie„. Pe de alta parte, grupurile mai numeroase si pro-UE vor ajunge sa detina controlul absolut in cadrul P.E.

Pana acum, era nevoie de 20 de europarlamentari pentru a alcatui un grup in P.E. Prin noua propunere, acest numar e ridicat la 30. In plus, acesti 30 de europarlamentari trebuie sa faca parte dintr-un sfert din numarul tarilor membre (cel putin 8 adica). Motivul invocat de Richard Corbett este acela ca „un parlament fragmentat, divizat in grupuri mici nu poate lucra in mod eficient„. De asemenea, presedintele Parlamentului European va avea puterea sa aprobe sau nu interpelarile parlamentare.

Nigel Farage, presedintele UKIP (Partidul pentru Independenta Marii Britanii), a declarat: „Bine ati venit in viitor. Aceasta propunere arata cat de aroganta, anti-democratica si de-a dreptul infricosatoare este Uniunea Europeana. Acesti oameni sunt atat de speriati de opinia publica, incat vor sa stabileasca dreptul de a o ignora complet. Libertatea presupune ca guvernul sa fie responsabil si ales. Probabil ca sunt foarte speriati daca isi asuma asemenea puteri dictatoriale.”

Grupul liberal democrat, grupul ecologist si alte grupuri mai mici se opun propunerii lui Richard Corbett, propunere care urmeaza sa fie votata pe 9 iulie. Andrew Duff, presedintele Partidului Liberal Democrat din Marea Britanie si un federalist convins, a declarat: „Oricare ar fi punctul de vedere al cuiva, nu e corect sa spui ca un grup mic nu e reprezentativ pentru opinia publica europeana. Daca Parlamentul European doreste intr-adevar sa fie un forum reprezentativ pentru cetatenii europenei, toate minoritatile au dreptul sa fie reprezentate pe o baza proportionala.

Pe de alta parte, continua presiunile asupra poporului irlandez, pentru a vota „cum trebuie” la referendumul privind Tratatul de la Lisabona. Intr-o conferinta de presa recenta, presedintele Comisiei Europene, Barroso a afirmat: „Daca va exista un vot negativ in Irlanda sau in oricare alta tara, acest lucru va avea un impact extrem de negativ pentru UE. Toti vom avea de platit un pret, inclusiv Irlanda.„. Referendumul privind Tratatul de la Lisabona e programat sa aiba loc in data de 12 iunie.

One Comment

  1. io says:

    din pacate trebuie s-o spun de fiecare data…”s-antors lumea cu curu-n sus, si se scufunda Pamantul”. Nu se poate in lumea asta sa nu fie cineva care sa nu vrea sa ii conduca pe altii, chiar daca ei nu vor….

Leave a Comment