PE CAT de frumoasa e viata din Uniunea Europeana prezentata in propaganda oficiala, pe atat de precara e situatia economica reala! Pe fondul creşterii accentuate a preţurilor la carburanţi, memulţumirea izbucneşte de-a lungul Europei. Astfel, pescarii şi şoferii de camion îşi continuă protestele în vestul Europei, greve pe termen nelimitat sau manifestaţii fiind prevăzute şi pentru zilele următoare în Spania, Portugalia, Franţa, Italia şi Marea Britanie, informează AFP. În Spania, Portugalia şi Italia, greva pe termen nelimitat declanşată vineri de pescarii care cer ajutoare economice la nivel naţional şi european continuă.
Sâmbăta trecută au avut loc în Portugalia confruntări între pescari, comercianţi şi politie în Matosinhos (sud). Pescarii grevişti au blocat intrarea în mai multe depozite a zecilor de comercianţi care veneau să se aprovizioneze şi au distrus o cantitate de peşte de aproape o tonă. Scumpirea preţurilor la carburanţi a continuat să genereze noi proteste, ieri, în rândul şoferilor de camion, taximetriştilor şi agricultorilor francezi. Mai mult, agricultorii au continuat să blocheze depozitele de carburanţi din Burgundia şi regiunea Rhone-Alpes. Nici şoferii de camion spanioli nu se lasă mai prejos şi ameninţă şi ei cu mobilizarea, anunţând chiar o grevă pe termen nelimitat în cursul acestei săptămâni. În Marea Britanie, după manifestaţia de săptămâna trecută a şoferilor de camion din centrul Londrei, pescarii au lansat şi ei un apel la mobilizare.
Laptele si produsele lactate se vor scumpi considerabil in spatiul UE, din cauza protestelor (indreptatite) ale producatorilor. Principala nemultumire reclamată este preţul pe litru la producător. El riscă să se modifice în curând, din cauza deciziei Comisiei Europene de a majora cota producţiei de lapte, măsură care va influenţa ulterior alocaţiile acordate producătorilor din fondurile comunitare. Germania a fost cea care a dat tonul – existând deja riscul ca marile magazine să se confrunte cu lipsuri în aprovizionare, exemplul său fiind urmat de Elveţia, care face parte din E.F.T.A, apoi Olanda, Austria şi în curând Italia, Danemarca şi Belgia.
Preturile la mancare in toata Uniunea au explodat, ajungand la dublul ratei de inflatie din ultimul an, conform unui raport oficial recent. Statele est europene, adica cele mai sarace, au fost cele mai afectate de aceste scumpiri. Bulgaria, de exemplu, a cunoscut o crestere de 25,4% a preturilor, in vreme ce Letonia, Estonia si Lituania s-au confruntat cu o crestere intre 18-22%. Realitatea e insa mai grava decat o arata cifrele oficiale. Ajunge sa comparati preturile produselor alimentare de acum un an si cele de azi, din Romania! Despre acest subiect, puteti sa mai cititi aici si aici.
Polonezii au datorii de aproape 7 miliarde de zloţi (2 miliarde euro). Numărul de polonezi ce nu-şi mai onorează angajamentele financiare se ridică în prezent la 1,2 milioane. Cele mai mari probleme sunt legate de achitarea datoriilor faţă de bănci, firmele de telecomunicaţii sau asociaţiile de locatari, informează Gazeta Wyborcza, citată de Rompres. De creşterea datoriilor sunt responsabile preţurile mai mari la întreţinere, la energie, explozia creditelor, majorarea ratele creditelor. Explozia creditelor e un fenomen care se manifesta si in Romania; si va fi vai si amar cand se va sparge „bula creditelor” (ma refer in special la cele imobiliare)!
SONDAJ NIVEL DE TRAI:
V-a crescut sau scazut nivelul de trai dupa integrarea Romaniei in Uniunea Europeana?
http://www.sondaje.php0h.com/niveltraidupaue.php