Ne va salva poporul irlandez?

CONFORM unui sondaj prezentat de ziarul irlandez Irish Times, numarul irlandezilor care ar vota NU la referendumul din 12 iunie privind Tratatul UE a ajuns la 35%, in timp ce numarul celor care ar vota DA, este doar de 30%, restul fiind indecisi sau nedorind sa participe la vot.

Cel mai frecvent motiv invocat de cei care au declarat ca vor vota impotriva Tratatului de la Lisabona este acela ca ei nu inteleg continutul acestui tratat, deoarece este indescifrabil! Sondajul a mai aratat ca majoritatea celor cu DA reprezinta oameni instariti sau varstnici, in timp ce alegatorii tineri si din clasa mijlocie intentioneaza sa voteze, in marea lor majoritate, NU.

Reamintim ca Irlanda este singura tara dintre cele 27 tari membre ale UE in care s-a permis organizarea unui Referendum in privinta Tratatului de la Lisabona! Asta spune multe despre „democratia” din UE! De asemenea, Irlanda se confrunta cu o presiune enorma pentru a vota DA! Politicienii irlandezi recunosc ca au dificultati in a convinge oamenii sa voteze DA, fie si pentru simplul fapt ca Tratatul de la Lisabona, in forma in care a scris, este de necitit. Insusi premierul irlandez, Brian Cowen, a recunoscut ca NU A CITIT documentul!!! Cu toate acestea, motto-ul campaniei DA, este „Votati DA pentru o Irlanda europeana! Daca votati NU va fi un dezastru!”. Ne amintim si noi romanii de Referendumul din 2003 – sa speram ca alegerile in Irlanda nu vor fi trucate atat de grotesc cum s-a intamplat la noi atunci!

Desigur, nu trebuie sa ne facem iluzii. Chiar in cazul unui vot negativ, oficialitatile UE au declarat ca vor ignora rezultatul votului din Irlanda! Motivul invocat? Nu e normal ca din cauza votului a catorva milioane de oameni, „constructia europeana” sa stagneze! Pun si eu o intrebare de Gaga! DE CE NU S-AU ORGANIZAT REFERENDUMURI IN PRIVINTA TRATATULUI DE LA LISABONA IN NICI O ALTA TARA DIN UE? Raspunsul il stim cu totii!

Leave a Comment