Reactii la votul din Irlanda.

E o zi mare şi frumoasă pentru orice irlandez şi pentru orice european. Este o zi mare pentru democraţie”, declara unul dintre opozanţii Tratatului de la Lisabona, tabără care a a avut, ieri, câştig de cauză în cadrul referendumului din Irlanda. Asa e! Multumesc din nou poporului irlandez pentru ca a votat impotriva Constitutiei UE! „Tigrul Celtic” a „răpus” Tratatul de la Lisabona!

Reacţiile oficialilor UE nu au întârziat să apară, deplângând calea pe care irlandezii au ales-o si dojenind, in mod ipocrit, poporul irlandez pentru asa-zisa „nerecunostinta” fata de UE! Tratatul de la Lisabona a fost respins de 53,4% dintre irlandezi, 46,6 la sută votând în favoarea acestuia. Motivele pentru care documentul nu a fost votat erau cunoscute încă de la ultimele sondaje: irlandezii fie nu l-au înţeles, fie s-au temut de consecinţele lui. Mai corecta e de fapt a doua varianta: dintre cei care s-au documentat in privinta Tratatului de la Lisabona, 75% au votat impotriva acestuia! Pe de alta parte, autoritatile UE si cele irlandeze au facut tot posibilul ca populatia sa nu cunoasta acest tratat; tratat scris in mod intentionat pentru a fi cat mai greu de citit!

Votul de blam pe care irlandezii l-au dat Tratatului de la Lisabona constituia singului obtacol de care UE trebuia să se ferească pentru a-si duce la bun sfârşit calendarul ratificării documentului. „Buturuga mică”, cu 4,2 milioane de locuitori (adică mai puţin de unu la sută din populaţia UE) a rasturnat carul mare. Toate celelalte state di UE au optat pentru ratificarea documentului în Parlament, tocmai pentru că s-au temut ca Tratatul să nu fie respins de populaţie! Pentru a suta oara, repet: aceasta este „democratia” din UE!!!

Bineinteles, mass media din Romania a tacut aproape chitic fata de acest eveniment. Meciul: poporul irlandez – UE e in realitate cu mult mai important decat toate meciurile din Campionatul european de fotbal luate la un loc si inmultite cu 10 la puterea a 10-a! Din pacate, prea putini dintre romani stiu care e realitatea. În 2001, tot irlandezii respingeau Tratatul de la Nisa, schimbându-şi însă opţiunea după un an. În 2005, referendumurile din Olanda şi Franţa au aruncat la „coşul de gunoi” al istoriei Constituţia Uniunii Europene, resuscitata insa, in mod perfid, sub forma Tratatului de la Lisabona. Ramane de vazut dacă irlandezii vor fi chemaţi din nou la vot şi dacă scenariul Nisa se va repeta; ceea ce ar fi dealtfel extrem de probabil. In istoria de 50 de ani a Uniunii Europene, acest scenariu s-a intamplat de mai multe ori: popoarele au fost chemate la referendum pana cand au votat „cum trebuie” (adica asa cum doreau politicienii); dupa asta, bineinteles, nu s-a mai tinut nici un referendum!

Bineinteles, trebuie sa fim realisti. Oficialii UE vor ignora rezultatul votului popular irlandez. Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat că statele membre UE trebuie să continue ratificarea Tratatului de la Lisabona, citat de Reuters. Deja 18 state din cele 27 au facut acest lucru, Romania numarandu-se printre acestea – din pacate! Oficialii UE căută subterfugii juridice pentru salvarea Tratatului. La summitul european din 19-20 iunie liderii UE vor discuta care este calea prin care Tratatul de la Lisabona va fi salvat. Preşedintele Parlamentului European, Hans-Gert Pöettering, a declarat ca „este necesar să fie întreprinse toate eforturile pentru ca Tratatul de la Lisabona să intre în vigoare înainte de alegerile pentru Parlamentul European„, programate pentru iunie 2009.

O reactie aparte a avut presedintele Cehiei, Vaclav Klaus, care a afirmat ca „tratatul este mort”. De asemenea, reactia Marii Britanii ar putea da batai de cap UE. Premierul britanic, Gordon Brown a declarat ca este inacceptabil sa se ignore Irlanda şi sa se continue procesul de ratificare fără a ţine cont de rezultatul democratic al referendumului. La summit-ul de la Bruxelles, Brown va refuza orice compromis care să-i excludă pe irlandezi, conform surselor citate de Sunday Times. Premierul britanic pare dispus să organizeze un referendum pe această temă, fapt care i-a fost cerut nu de puţine ori atât de opoziţie, cât şi de societatea civilă. Ar fi minunat sa se intample asa ceva, dar sansele sunt totusi minime. Este bine cunoscut faptul ca marea majoritate a cetatenilor britanici sunt impotriva Tratatului de la Lisabona!

Polonia ar putea reprezenta o noua problema pentru procesul de ratificare a Tratatului de la Lisabona dupa ce Presedintia poloneza a apreciat ca documentul este compromis in urma votului negativ inregistrat in referendumul din Irlanda, relateaza publicatia electronica EUObserver, citata de Mediafax. „Exista multe indicii potrivit carora (…) Tratatul de la Lisabona nu exista astazi din punct de vedere legal dupa ce una din tarile (UE) a respins ratificarea sa„, a declarat consilierul prezidential Michal Kaminski, apreciind ca proiectul constitutional al UE „si-a incheiat viata” in urma voturilor defavorabile inregistrate, in 2005, in Franta si Olanda.

De cealalta parte, au aparut si unele declaratii extreme. Fostul ministru de externe al Danemarcei, Uffe Ellemann-Jensen, a declarat ca ar fi mai bine pentru Irlanda sa paraseasca Uniunea Europeana (nu ca asta n-ar fi adevarat!) pentru ca Tratatul de la Lisabona sa fie salvat.

8 Comments

  1. ns felix says:

    Adevarul e ca oricine se documenteaza catusi de putin asupra acestui act, isi da seama ca e o magarie cu M mare…:( pacat insa ca nu se vor opri aici…

  2. CZ Codreanu says:

    Daca ei nu se vor opri aici … nici noi n`o vom face :D
    E nevoie de putina unire … atunci cand au de gand sa faca ceva, sa sarim si noi in sus ca vrem referendum … ajunge cat am tacut !

  3. Costel says:

    Care credeti ca va fi pasul urmator?
    Cetatenii Irlandei vor fi ‘informati’ despre tratat, dar se va prezenta numai ‘ce trebuie’, asa ‘cum trebuie’. Ca rezultat procentul de 53.4 % va scadea incet pina cand va fi suficient sa se voteze tratatul.
    Problema este ca ‘ei’ au painea si cutitul, iar noi suntem masa de manevra.

  4. CZ Codreanu says:

    Daca ar incerca in curand manevra asta cu „facilitati” pentru irlandezi cred ca se vor confrunta cu o infrangere si mai usturatoare si daca e sa citim printre randuri afirmatiile lui Kouchner, prin care ameninta Irlanda, banuiesc ca vor urma sanctiuni economice, asa ca … „lectie” :)

    Pana la urma poate vor reusi sa implementeze Tratatul, iar din acel moment nu mai raman decat doua solutii, ori ne ducem de rapa cum ni se si preconizeaza de altfel, ori se creaza o alternativa, o grupare sociala care sa trezeasca Europa la realitate … sau cel putin asa vad eu situatia …

  5. Cami says:

    reprezinta un adevarat gest de demnitate din partea poporului irlandez! bravo lor! Doamne ajuta!

  6. radu says:

    Este bine ca irlandezii au facut referendum si este rau ca noi nu l-am fact UE nu a facut dovada pana acum ca respecta atat de mult democratia cum lasa sa se inteleaga din vorbe frumoase.Ce ar fi fost UE daca irlandezii spuneau „da”?O forma statala cu regiuni fara egalitate in drepturi,cu cetateni impartiti in elite si paria,o forma prin care „elitele”ar fi stapanit ascunzandu-se in spatele democratiei.Irlandezii au aparat dreptul la suveranitate si respect,inclusiv pentru Romania tot mai mult marginalizata de cei ce azi isi spun democrati uitand trecutul pe care l-au avut.

  7. radu says:

    Irlandezii au avut dreptul sa spuna „nu”.Ma intreb ce masuri ar fi luat autoritatile romane impotriva celor care s-ar fi manifestat contra tratatului,avand in vedere actiunile de forta impotriva minusculului grup care s-a opus summit-ului NATO

  8. Pasi marunti perseverenti says:

    Vedem din ce in ce mai clar cum U.E face pasi perseverenti spre scopul final: statul politienesc in care cine ,,iese putin din front” o incaseaza zdravan : pedeapsa cu moartea ! Nu va supuneti ? Faceti tulburari ale ,,ordinii” si linistii publice ale stapanilor lumii ? Gata , baieti, la zid cu voi si …pac ! La groapa comuna, ca infestati Europa cu parerile voastre de crestini inapoiati … Asa vom pati. Generatia celor din clasele V-VIII de azi , vor apuca din plin aplicarea acestui scenariu, de aceea sunt otraviti cu educatie sexuala cu tehnici cu tot ( sanogenetice !), homofilie, lipsa oricarui principiu moral, satisfacerea la maxim a poftelor si instinctelor de tot felul, pusa ca motor al existentei .Sa fim calmi…

Leave a Comment