Cartofii romanesti si Uniunea Europeana.

ROMANIA are in acest an una dintre cele mai bune productii de cartofi din ultima perioada, dar ce folos, devreme ce suntem un stat membru in Uniunea Europeana! Producatorii autohtoni de cartofi sunt in pragul falimentului. Din cauza preturilor foarte mici oferite de angrosisti, taranii nu reusesc nici macar sa-si acopere cheltuielile facute. Cauza principala pentru aceasta situatie o reprezinta importurile de cartofi din Uniunea Europeana, in special din Polonia si Grecia.

Piata cartofilor timpurii este la cel mai scazut nivel din ultimii ani, pretul mediu de vanzare fiind de aproximativ 3000-4000 lei (vechi)/kg, ajungand si la 2500 lei/kg. Costurile de productie se ridica la aproximativ 85 milioane de lei/ha, la o productie medie de 25 de tone/ha. Pe langa lucrarile agricole necesare, costuri foarte mari sunt determinate de samanta de cartofi, pesticide, forta de munca si motorina. „Samanta de cartofi romaneasca se cumpara cu 14000-15000 lei/kg, iar cea olandeza ajunge si pana la 25000 lei/kg. In plus, producatorii platesc motorina la pret intreg, chiar daca este folosita la irigatii. In aceste conditii, preturile de achizitie oferite de angrosisti nu acopera nici macar costurile de productie. Ar trebui un pret de achizitie de 7000-8000 lei/kg pentru ca producatorii sa ramana cu un cat de mic profit„.

Taranii cer interventia statului pentru ca Romania a fost invadata de importuri de cartofi, iar productia autohtona ar putea fi grav afectata in lipsa unor masuri. Ei au atras atentia ca intrarea in UE a deschis granitele si a permis intrarea in tara a cartofilor „refuzati” in alte state. Producatorii au precizat ca „in afara” sunt buni de comercializat numai cartofii cu diametrul de 5-7 cm. Restul ce ramane dupa aceasta selectie – cartofi mai mari sau mai mici – ajunge pe piata romaneasca. Ei considera ca preturile de achizitie in tarile exportatoare, precum Grecia, sunt extrem de mici, „aproape gratis” pentru ca este vorba de produse care nu au valoare acolo. Din acest motiv, preturile de comercializare din Romania falimenteaza productia autohtona. „La Arad, cartofii refuzati la export din Ungaria ajung la un pret de 0,6 lei/kg adusi acasa„, precizeaza un fermier. „Suntem lasati la mana angrosistilor si a producatorilor de samanta de cartofi. Guvernul ar trebui sa intervina pentru a scadea accizele la motorina, pentru ca platim taxa de drum pentru combustibilii folositi chiar si la irigatii, iar Ministerul Agriculturii ar trebui sa intervina ca sa nu mai fim acoperiti de importurile de resturi de cartofi„, sustin producatorii de cartofi.

Situatia lor este dramatica. Aproape 100.000 de tone de cartofi isi asteapta cumparatorii, fiind prima data cand se confrunta cu un asemenea fenomen. Ceea ce solicita ei cel mai mult este asigurarea desfacerii. „Noi stim sa producem”, au conchis ei, precizand ca se gandesc serios la miscari de protest, mergand pana la blocarea drumurilor, daca Ministerul Agriculturii nu-i ajuta. Dar, oricum, ministerul agriculturii nu poate face prea multe, atunci cand zarurile sunt masluite din start! Subventiile acordate Romaniei de catre UE prin programul P.A.C. (politica agricola comuna) sunt de cinci ori mai mici pe unitatea de suprafata decat cele primite de fermierii din occident – desi contributia la bugetul UE este proportionala cu populatia!

Abia in 2015 se preconizeaza ca aceste subventii sa atinga nivelul din Occident. Dar, si asa, banii putini pe care ni-i ofera UE nu prea ajung de fapt la tarani. Chiar dacă agricultorii români primesc doar 60 de euro la hectar, de cinci ori mai puţin decât cei germani sau francezi, autorităţile au întâmpinat deja dificultăţi în gestionarea acestor fonduri. Pe de o parte, autorităţile au întârziat cu plata subvenţiilor aferente anului trecut dând vina pe problemele avute cu stabilirea exactă a suprafeţelor subvenţionate. Deşi agricultorii au depus cererile încă din mai 2007, au început să primească banii doar un an mai târziu.

De forma, Guvernul Romaniei a cerut Comisiei Europene marirea acestor subventii – desi aceste sume fusesera „negociate” de partea romana in cadrul procesului de aderare! Bineinteles, cererea a fost respinsa. Politica agricolă comuna înghite peste 40% din bugetul Uniunii Europene, ceea ce înseamnă circa 121 miliarde euro pentru acest an, iar o revizuire a valorii subvenţiilor nu poate fi luată în calcul până în 2013, data până la care bugetul este deja prevăzut. Intre timp, continua procesul de falimentare a micilor producatori si instalarea marilor corporatii agroindustriale in Romania – ceea ce dealtfel s-a dorit de la bun inceput!

Leave a Comment