Europa este Europa, nu Uniunea Europeana!

Unii oameni vor sa ne convinga ca nu exista un continent pe nume Europa, si ca exista numai Uniunea Europeana! Ei au devenit atat de aroganti, incat numesc Uniunea Europeana… Europa! Intr-un interviu pentru postul Deutsche Welle, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, foloseste de peste 30 de ori cuvantul Europa, pentru a desemna UE! Printre expresiile utilizate se numara urmatoarele: „parintii fondatori ai Europei„, „membrii fondatori ai Europei„, „largirea Europei„, „Europa este in criza„, „unificarea Europei„, „mai putina Europa” (in sensul de: influenta mai redusa a UE), „Europa este parte a solutiei„, „Europa nu este problema„, „politica energetica in Europa„, „o Europa mai puternica„, „Europa este o decizie politica„, „sa facem aceasta Europa sa mearga„, „Europa cu 27 de membri e mai influenta decat era Europa cu 12 membri” (nota mea: exista mai multe „Europe”?!) etc. etc. Va recomand sa urmariti acest interviu:

Ce ar mai fi de spus? Identificarea dintre continentul Europa si Uniunea Europeana reprezinta o forma de propaganda extrem de eficienta si de insidioasa. Bineinteles, e vorba de o minciuna grosolana, devreme ce numeroase tari europene nu sunt tari membre ale UE: Norvegia, Islanda, Elvetia, Serbia, Croatia, Macedonia, Muntenegru, Rusia, Ucraina si celelalte tari europene desprinse din URSS etc. De asemenea, prin admiterea Turciei si/sau a altor tari neeuropene, UE va depasi granitele continentului Europa!

Din pacate, foarte multi oameni cad prada acestei forme de propagande. Oricine are o atitudine critica la adresa UE este stigmatizat cu termenul de „antieuropean„. (Personal, am fost acuzat ca as fi „antieuropean”! Un alt binevoitor mi-a „recomandat” sa ma duc in China, daca nu-mi place UE!) Tot ca parte a propagandei UE este si utilizarea prefixului „euro”, in expresii ca: eurofil, europarlamentar, eurodeputat, eurooptimist, eurocrat, eurosceptic (sic!) etc. Ca nu mai vorbim de „euro 2008”, „eurosport” si „eurogol”! Felicitari Spaniei! Si de o mie de ori mai multe felicitari Irlandei pentru meciul castigat impotriva Uniunii Europene!

9 Comments

 1. ns felix says:

  as putea spune aceleasi lucruri si despre jidanul sarkoji

 2. CZ Codreanu says:

  … ai uitat`o si pe terorista principala: Angela Merkel !

 3. ns felix says:

  ei.. consider ca stim cu totii cine sunt si de ce, acesti teroristi, dar din pacate lista e lunga si n-ar fi de bun-simt sa vezi intr-un amarat de comentariu atatia nemernici laolalta… poate facem o astfel de lista pe forum…ce zici ? :D

 4. Costel says:

  Tactica este veche si a fost aplicata cu succes si in alte cazuri.
  Astfel, homosexualitatea este o ‘preferinta’ sexuala, discriminarea este o ‘crima’ … completati si voi

 5. Anca says:

  Mi se pare un pic exagerat videoclipul. Sunt de acord ca nu e vorba de ‘Europa’, ci de ‘Uniune’; chiar am auzit multi oameni spunand ca am intrat in ‘Europa’, nu in ‘Uniunea Europeana’ si am fost scandalizata: in Europa suntem de cand ne stim, nu trebuia sa cerem permisiunea sa ne accepte niste indivizi / state cu pozitii inalte.
  Dar scopul uniunii e asta: sa creeze un continent unit, nu divizat pe mai multe nivele economice, sa creeze o forta mondiala, care se va extinde pana va cuprinde poate tot continentul. Sunteti eurosceptici cu adevarat de vreme ce nu acceptati licente de limbaj :P (Europa e mai scurt de zis decat Uniunea Europeana, cred ca asta e motivul licentei, si punct).

 6. ns felix says:

  eu nu sunt eurosceptic, sunt anti-ue! imi place sa discriminez homosexualii si tiganii pentru ca altfel, inseamna sa imi reneg originea si traditiile tarii mele.
  in alte vremuri, atat faptele tiganilor cat si homosexualii , se pedepseau cu moartea. acum esti desconsiderat daca indraznesti sa spui ca aceste categorii incalca orice urma de moralitate. esti rasist daca spui ceva impotriva tiganilor dar cand tiganii te fura, sau iti dau in cap, atunci nu se mai intreaba nimeni nimic, nu se iau masuri impotriva lor ..pentru ca am ajuns sa ne fie frica de ei.. asta e la urma urmei adevarul pe care n-are nimeni tupeul sa-l spuna…
  ue in schimb ne spune sa ii acceptam, ca saracii de ei sunt marginalizati si nu au posibilitati sa urmeze scoala .. cum asa? cu toti banii care li se dau ?!

 7. @ „Dar scopul uniunii e asta: sa creeze un continent unit, nu divizat pe mai multe nivele economice, sa creeze o forta mondiala, care se va extinde pana va cuprinde poate tot continentul.” M-am saturat sa tot aud fetisul asta cu „unificarea” si cu „Europa, mare forta mondiala”. Realitatile economice sunt putin mai complexe; poti sa fii o tara mica si sa te descurci foarte bine, sau un colos cu picioare de lut. Din punct de vedere economic, UE sta bine doar la nivel propagandistic! In rest, rata somajului e ridicata, grevele si protestele se tin lant; cresterea economica e modesta; moneda euro a adus doar scumpiri in lant si declinul nivelului de trai; politica agricola comuna e un dezastru; birocratia e in floare etc.

 8. Identificarea dintre Uniunea Europeana (UE) si Europa nu este din motive de abreviere sau de comoditate, ci are un scop foarte clar: inculcarea ideii ca UE este reprezentanta de drept a continentului european si implicit, cu tot ce inseamna Europa din punct de vedere cultural, istoric. UE capata astfel o aura mistica. Oricine indrazneste sa critice UE e stigmatizat automat drept „antieuropean”; iar cei care lauda UE sunt, desigur, „proeuropeni”. Ei bine, si eu sunt PROEUROPEAN – fiindca admir cultura si civilizatia europeana – dar sunt categoric, ANTI-UE!

 9. Cred că UE e un rău necesar în combaterea imperialismului terorist american. Evident, probleme apar şi ele nu se vor opri aici, dar trebuie să existe un mecanism capabil să ia o atitudine hotărâtă în cazuri care necesită acest lucru. De globalizare oricum nu putem scăpa, dar dacă o facem într-un ritm perceptibil şi de comun acord ca ţări membre UE, poate că nu va durea atât de tare. Oricum la momentul actual Teroriştii americani nu pot să-şi permită transformarea unei ţări membră UE într-un nou Kosovo. Şi eu cred că se pierde mult din identitatea ţărilor care aderă la UE şi asta cu consecinţele de rigoare, dar veţi vedea că dacă anul 2012 nu va aduce schimbări majore în scurt timp şi statele nemembre ale UE vor adera la comunitate. Nici eu nu sunt adept al UE dar nu văd o ieşire din criză, şi mai cred că toate aceste lucruri ( războaie, foamete, crize, schimbări ale hărţilor politice, uniuni, degringolade, panica mondială, etc) sunt aspecte cu mult timp în urmă planificate şi puse în practică la momentul oportun de către eminenţe cenuşii pe care nici Vaclav Klaus nu le poate combate. Premierul Mirek Topolanek este primul său adversar iar sprijin are doar simbolic. Cu toate astea a încercat mai tot ce se putea pentru neratificarea Tratatului de la Lisabona. Domnul Klaus este un cunoscut adversar al UE, el fiind cel care s-a opus vehement intrării Cehiei în UE.Zilele trecute jidanul francez l-a chemat să-l tragă de urechi dar se pare că nu prea i-a mers. În Cehia se propune referendum pt definitivarea problemei Tratatului. Deocamdată nimic nou. Trăiesc în Cehia de mulţi ani şi deşi nu sunt un consecvent observator politic, evenimentele majore, şi care mă privesc direct, mă interesează. Bucurii tuturor !!!

Leave a Comment