Polonia refuza ratificarea Tratatului de la Lisabona

Presedintele polonez Lech Kaczynski nu va ratifica Tratatul european „de la Lisabona”, anunta agentiile de presa. Pentru Kaczynski, chestiunea este fara obiect din momentul in care irlandezii au respins prin referendum tratatul, la 12 iunie.

Anuntul a fost facut marti dimineata, chiar la ora la care Franta prelua presedintia UE intr-o ceremonie fastuoasa – si ca intotdeauna foarte indepartata de problemele reale ale cetatenilor Uniunii. Presedintele francez Nicolas Sarkozy a subliniat in discursul inaugural ca prioritatea sa este aceea sa se asigure ca celelalte tari continua sa ratifice Tratatul. Un obiectiv care se indeparteaza, iata, odata cu refuzul polonez.

Pozitie ferma

Afirmatia ‘Nu exista Uniune fara Tratat’ nu este una serioasa” a declarat seful statului polonez intr-un interviu acordat cotidianului Dziennik si citat de acelasi Le Figaro. Dl. Kaczynski a tinut astfel sa respinga ideea ca ar fi obligatoriu sa existe un tratat sau o constitutie pentru ca Uniunea Europeana sa poata merge mai departe.

Presedintele polonez a pus in garda omologii sai europeni contra tentatiei de a izola Irlanda. „Daca ignoram o data regula unanimitatii, ea nu va mai exista. Suntem prea slabi ca sa acceptam acest gen de solutii”, a spus el.

Parlamentul polonez a aprobat ratificarea Tratatului de reforma a institutiilor europene insa, conform Constitutiei poloneze, seful statului este cel care trebuie sa ratifice toate tratatele, iar decizia ii apartine exclusiv lui.

Paradoxal, noteaza le Figaro, Lech Kaczynski refuza sa ratifice chiar tratatul pe care l-a negociat indelung impreuna cu fratele sau geaman, Jaroslaw, pe atunci premier, azi sef al opozitie parlamentare. Insa, dupa usturatoarea infrangere de la alegerile generale din noiembrie 2007, partidul de orientare conservatoare „Lege si Justitie” al lui Kaczynski si-a regasit vechile atitudini eurosceptice.

Conservatorii au acuzat de altfel liberalii lui Donald Tusk, acum la putere, ca vor sa adopte Carta Europeana a Drepturilor Omului pe care Polonia, ca si Marea Britanie, a negociat dreptul de a nu o integra in Tratatul de la Lisabona. Acest text, conform fratilor Kaczynski, ar permite Germaniei sa pretinda despagubiri pentru bunurile abandonate pe teritoriile germane atribuite azi Poloniei dupa 1945, dar si ar obliga Polonia sa recunoasca mariajele intre homosexuali.

Cehia ar putea repeta gestul polonez

Colac peste pupaza pentru birocratii „europoizi”, presedintele ceh Vaclav Klaus si-a anuntat sustinerea pentru decizia omologului sau de la Varsovia. Klaus „considera opinia [lui Kaczynski] asupra Tratatului de la Lisabona drept foarte rezonabila si apropiata de a sa”, a declarat purtatorul de cuvant al presedintelui Cehiei, care precizeaza ca dl. Klaus „a citit cu mare atentie” declaratiile lui Lech Kaczynski. (B.I.S.)

One Comment

  1. cristina catrina says:

    la fel ca polonezii si cehii,ar trebui si noi,prin atitudinea noastra ,de marturisitori ortodocsi,sa „obligam”(nu stiu dac e cuvantul potrivit,dar nu are acelasi sens alt cuvant),sa obligam ,clerul modernist,parlamentul,senatul sa adopte aceasi pozitie,ca a acestor brave popoare,.si nu trebuie sa fim partasi la aceste pacate strigatoare la cer.

Leave a Comment