Va prezentam un fragment dintr-un interviu dat de preşedintele polonez Lech Kaczynski in data de 1 iulie 2008, in care acesta a afirmat ca nu va semna Tratatul de la Lisabona. Articolul integral il puteti citi pe Ziarultricolorul.ro.
Reporter: Ca prim succes al preşedinţiei aţi menţionat politica externă.
Lech Kaczynski: Pentru Polonia baza o constituie Uniunea Europeană. Politica mea are drept ţintă de a ajunge acolo încît numărul de telefon al preşedintelui polonez sau al premierului să fie folosit des de politicienii de la Berlin, Paris, Londra sau alte capitale.
Reporter: Şi nu este folosit?
Lech Kaczynski: Politica mea a dat rezultate, dar multora nu le este pe plac. Era normal să nu le placă, pentru că noi am făcut ce era în interesul nostru. Nu am fost eu solidar în UE? Am fost de acord doar în politica privind clima, riscantă din punctul de vedere al Poloniei. A fost un gest al meu în direcţia doamnei cancelar Angela Merkel. Din păcate, nu am putut conta întotdeauna pe gesturi similare la adresa noastră.
Reporter: Veţi semna Tratatul de la Lisabona?
Lech Kaczynski: În prezent acesta este fără obiect.
Reporter: În Polonia este folosit argumentul că trebuie semnat repede, pentru a fi un semnal pentru Uniune.
Lech Kaczynski: În Europa politica nu se face prin trimiterea de semnale sau semne, ci cu ajutorul discuţiilor, deseori telefonice (…).
Reporter: Vorbiţi de Uniune ca de o bază principală. Dar căutaţi aliaţi în general în afara ei.
Lech Kaczynski: Elementul esenţial al politicii de sud-est este securitatea energetică, adică tendinţa de a deveni independenţi parţial de Rusia. Parţial, pentru că total independenţi nu se poate. Avînd în vedere modul de a gîndi al elitelor de acolo, acest gen de relaţie economică are o forţă uriaşă. Trebuie să construim astfel de relaţii, care să fie greu de rupt şi care aduc un avantaj comun.
Reporter: Dar pentru ce toate acestea?
Lech Kaczynski: Este greu să fii o ţară mai slabă printre cei puternici. De aceea este mai bine să fii cel mai puternic printre cei mai slabi. Nu este un romantism acesta, ci un calcul simplu al intereselor noastre. În UE trebuie să contezi, pentru că altfel pierzi şansa ta. Cum a spus Bronislaw Geremek, la care fac rar trimitere, trebuie să înţelegi caracterul competiţional al relaţiilor internaţionale în Uniune. Polonia nu este capabilă să construiască totul bazîndu-se pe colabora rea cu Germania, pentru că de multe ori interesele noastre sînt diferite. Ei îşi refac relaţiile cu Rusia. Şi dacă un politician polonez consideră că acest lucru e minunat, el încetează să fie politician polonez. Sînt pentru apropierea de Germania, dar trebuie să fii şi realist.
Reporter: Vom fi aproape de Germania în poziţia faţă de Irlanda şi Tratatul de la Lisabona?
Lech Kaczynski: În acest moment problema tratatului este fără subiect. Este însă greu de spus cum se va termina. În schimb, afirmaţia că dacă nu este tratat, nu este nici Uniune, este neserioasă. Nu uitaţi că acelaşi mod de a gîndi a existat şi atunci cînd Tratatul Constituţional a căzut. Şi Uniunea a funcţionat, şi va continua să funcţioneze. Sigur că nu este ideală, căci o structură atît de complicată nu poate fi ideală. Sînt zeci de instituţii cu o dinamică proprie foarte puternică, care creează o nouă realitate oarecum pe lîngă politică.
Reporter: Statele mari ale UE fac presiuni asupra Irlandei, pentru a accepta într-un fel tratatul.
Lech Kacynski: Mareşalul Mihail Kutuzov spunea: „timp şi răbdare“. Aici este obligatoriu principiul unanimităţii. Dacă principiul unanimităţii va fi o dată încălcat, el nu va mai exista niciodată. Sîntem prea slabi pentru a putea accepta acest gen de so luţii. Sîntem a şasea ţară în Uniune, dar aceasta nu înseamnă că ne putem compara cu statele mai mari ca noi. Trebuie să ducem aici un joc incomparabil mai complicat. Cînd trebuie să acţionăm colectiv în cadrul Uniunii, şi cînd individual? Am apărat cu dîrzenie caracterul nostru individual, bilateral al negocierilor cu americanii în problema apărării antirachetă. Aici nici un colectivism nu este avantajos pentru noi. I-am refuzat pe mulţi care au încercat să facă în această problemă presiuni asupra mea. În unele chestiuni însă, legate de relaţiile Uniunii cu Rusia, colectivismul este avantajos pentru noi. Toate statele procedează aşa.
I really hope that the people from allover The Europe realize this New World Worder danger and act in consequence.The so called „super elite” is in disarray, because their filty plan to slave the world and enthrone the will of the devil is not going to work.
I think that every country should immediately modify the Constitution so for every event a referendum is a compulsory requirement. Then, the yes vote expected is not going to happen.