O noua idee nebuneasca a lui Sarkozy!

Dupa ideea de creeare a unei Uniuni Mediteraneene, presedintele Frantei revine in atentie cu o noua idee traznita. La propunerea unui europarlamentar francez, Alain Lamassoure, presedintele Frantei, tara care detine presedintia prin rotatie a UE, vrea sa introduca cetăţenia europeana! Mai precis, se va creea un card al cetăţenilor UE, cu rol de „pasaport juridic”, care ar înlocui o mulţime de documente administrative. „Paşaportul juridic” ar avea un rol multiplu servind ca permis de lucru, de rezidenţă, certificat de naţionalitate, card de sănătate şi de asigurări sociale.

De asemenea, el propune crearea unui sistem juridic european – un aşa-numit „al 28-lea regim” – care să permită cetăţenilor UE ce nu locuiesc în ţara lor (însă tot într-un stat membru) să opteze pentru acest sistem, în locul celui naţional. De exemplu, un roman care locuieste in Irlanda si nu e multumit de sistemul juridic din aceasta tara, ar putea opta pentru „sistemul juridic european”!

In acelasi timp, in Franta, aflam ca taranii din cateva sate din Provence au revenit la utilizarea francului! În primul rând, localnicii, cu o mentalitate ţărănească sănătoasă, au observat că intrarea în circulaţie a euro a fost însoţită de creşteri de preţuri la toate produsele de uz cotidian (ca dealtfel in toate tarile care au adoptat moneda euro!). In al doilea rand, deşi bătrânii (majoritari în acele comunităţi izolate) îşi primesc pensiile în euro, ei au toate economiile în franci, iar aceste sume economisite nu au fost niciodată depuse la bănci. In plus, s-a adăugat şi nemulţumirea de ordin patriotic fata de monedele şi bancnotele euro – locuitorii din Provence nu au găsit pe ele nimic care să le aducă aminte de Franţa – astfel ca, incetul cu incetul, francul a redevenit moneda curenta! Autorităţile locale estimează că, în comuna Collobrières, există în circulaţie circa 120.000 franci, sumă suficientă pentru a asigura nevoile de schimburi economice curente ale sătenilor. Satenii folosesc moneda euro doar in relatiile comerciale cu exteriorul. Ce palma pe obrazul UE!

5 Comments

 1. Hehehe. Asta cu moneda seamana cu utilizarea dolarului in tarile din America de Sud. Deoarece dolarul nu era la fel de fluctuant ca monedele proprii, oamenii au apelat la el. Ironia soartei: adoptarea francului in acele zone ar putea chiar ameliora din inflatie. :)

 2. saccsiv says:

  Nu ne miram . Doar stim ca se construieste de zor Noul Babilon . Iar evreo-ungarul presedinte francez nu poate avea decat o viziune internationalista .

 3. ns felix says:

  parerea mea e ca acest „S-ar coji” nu are o personalitate proprie, ci spune ceea ce i se impune sa spuna … dar o face fara discernamant, si nu scapa nici o ocazie de a ne arata ca are o minte dezvoltata la nivelul unui copil de 4 ani.

 4. CZ Codreanu says:

  Imi place articolul din Gandul cu subtitlu pe la mijloc „Sansa istoric pentru Sarkozy sa mai acumuleze bile albe” … cred ca prin aceasta masura singurele bile pe care le va primi sunt cele care i le vor arunca francezii`n cap …
  Niciodata Franta nu a avut un asemenea presedinte nepopular, desi cam toti au fost dusi cu pluta …
  Nu ai ce sa`i ceri unui jidan imputit care nu are nici o tara, nici o istorie in spatele sau, absolut NIMIC ! … un emigrant nenorocit care a fost pus de masonerie sus sa`si faca ea de cap cu o tara oricum terminata din toate pct de vedere de vreo 300 de ani …
  Eu pt. Franta nu am nici o speranta, din pct de vedere intelectual este o insula a americanizarii in Europa, adica analfabetism asa de ridicat nemaipomenit nicaieri si nicicand.
  Mi`a placut in schimb atitudinea acelor tarani francezi, parca vad ca ei o sa fie singurii neafectati de criza economica ce ne asteapta :D

 5. Andreas Netzer says:

  Interpretarea dvs. privind folosirea francului francez mi se pare eronata dupa lectura textelor din ziarele mai multor tari ceva mai apropiate de localitatea aminitita din punct de vedere geografic decit Romania.

  Pentru contextul real al asa numitei „reintroduceri” a francului va rog sa va creati o parere proprie citind de exemplu:

  in franceza:
  http://www.lepoint.fr/actualites-insolites/collobrieres-village-ou-le-franc-francais-fait-de-la-resistance/918/0/239850

  sau:
  http://www.rtl.fr/fiche/89138/collobrieres-le-village-ou-les-francs-font-de-la-resistance.html

  in germana:
  http://www.spiegel.de/reise/europa/0,1518,551847,00.html

  in engleza:
  http://www.iht.com/articles/2008/06/29/europe/france.php

  Spre deosebire de textul francez sau de cel german, in textul englez nu se mentioneaza insa ca actiunea este limitata intre 1.04 si 31.12.2008 si ca initiatorii comercianti au contactat pentru informatii Banca Nationala a Frantei si Camera franceza de Comert si Industrie :-)

  Salutari de la Zürich

Leave a Comment