Spania a ratificat Tratatul de la Lisabona.

Pe 15 iulie 2008, Spania a devenit al 23-lea stat membru UE care a ratificat Tratatul de la Lisabona. In cadrul votului din Senat, 223 au votat pentru, 6 impotriva si s-au inregistrat 2 abtineri. E de asteptat ca Regele Juan Carlos I sa semneze ratificarea tratatului in aceasta saptamana. Pe 26 iunie, din 350 de deputati, 322 au votat pentru. (322 se pare ca e un numar interesant in politica!)

Initial, votul din senat fusese planificat pentru sfarsitul lunii septembrie sau inceputul lunii octombrie, dar, intr-un gest de profunda slugarnicie fata de UE, Ministrul de externe spaniol a decis mutarea votului inaintea vacantei parlamentare, pentru „ca tratatul sa fie ratificat cat mai repede cu putinta, astfel incat Spania sa nu aiba parte de publicitate negativa, daca va fi ultima tara din UE care va ratifica tratatul!„. Si cand te gandesti ca, odata, Spania a avut un Imperiu colonial!

Atat partidul socialist de guvernamant, cat si partidul popular, principalul partid de opozitie, au sprijinit activ tratatul de la Lisabona. Prim ministrul spaniol, José Luis Rodríguez Zapatero a declarat pe 19 iunie ca respingerea de catre Irlanda a Tratatului de la Lisabona nu poate opri Uniunea Europeana sa adopte acest text. „Irlanda nu va opri Europa„, a mai continuat premierul spaniol. Presedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a felicitat guvernul si parlamentul spaniol pentru „sprijinul ferm acordat proiectului european„.

Leave a Comment