In Europa, luminile se sting!

CRIZA ENERGETICA este mult mai serioasa decat isi inchipuie cei mai multi oameni. Daca cei care vorbesc despre apogeul petrolului (peak oil) au dreptate, criza va fi una de lunga durata (de ordinul zecilor de ani) iar lumea va arata cu totul altfel decat ne-am obisnuit sa o vedem acum. Dar ce inseamna „peak oil”? Pe scurt, inseamna ca productia globala de petrol si-a atins limitele si va incepe sa scada ireversibil! Petrolul, ca si celelalte resurse energetice fosile (gazele naturale, carbunii) se gaseste intr-o cantitate finita – asa incat nu e de mirare ca, odata si odata, se va epuiza. Dar problemele reale apar din momentul cand productia nu mai poate face fata cererii – si exact asta se intampla acum pe plan global! Fireste, unii vorbesc de „manarii” facute de marile corporatii petroliere sau de statele OPEC – fara indoiala, si unele si altele au de castigat din explozia preturilor titeiului – dar realitatea e mult mai grava! Pur si simplu nu mai exista suficient petrol pentru a face fata cererii tot mai crescute! De asemenea, proportia rezervelor petroliere din Orientul Mijlociu e din ce in ce mai ridicata, odata cu epuizarea resurselor din alte zone geografice, cum ar fi Marea Nordului si Alaska.

Europa, in particular, este intr-o situatie foarte dificila, fiindca nu detine resursele energetice necesare, depinzand de Rusia (pentru gaze naturale) si de tarile din Orientul mijlociu (petrol). Sunt constienti liderii UE de aceasta situatie? Fara indoiala ca da! Sunt insa cinstiti fata de cetatenii europeni? Fara indoiala ca nu! Ei mint oamenii atat prin omisiune (minimalizand criza energetica; nici un politician din vreun partid politic dominant nu pronunta expresia „peak oil”!) cat si prin exagerarea unei alte probleme, mai mult inventata decat reala (asa zisa „schimbare climatica”)! Poate ei spera intr-o tranzitie „lina” de la epoca petrolului la cea a „resurselor alternative”?! Asa ar crede unii naivi – dar realitatea cruda e ca nu va exista o lume a „resurselor regenerabile” care sa fie comparabila cu cea in care, inca, traim!

Deocamdata, suntem abia la inceputul crizei. Dar situatia e din ce in ce mai rea. Industria aviatica este printre primele afectate direct. Iarna 2008/2009 ameninţă să aducă falimentul pentru circa 50 de operatori aerieni din Europa, date fiind creşterile neîntrerupte ale preţutilor la combustibil. O companie profitabila, British Airways (BA) s-a văzut cu profiturile diminuate cu 90 la sută pe ultimele trei luni. Compania de stat Alitalia a fost salvata doar printr-un ajutor de stat. Alte companii ameninţate cu falimentul sunt Olympic Airlines (Grecia), Malev (Ungaria), Lot (Polonia), dar şi SAS (cu capital danez, norvegian şi suedez). Deocamdată, nicio companie europeană de profil nu a intrat în procedura falimentului, însă anul 2008 a adus peste 20 de falimente în domeniu în restul lumii. Peste cativa ani, zborul cu avionul va fi un lux.

Pe de alta parte, suprafete tot mai mari de teren sunt folosite pentru cultivarea plantelor din care se produc biocombustibili. Asta, sub pretextul ipocrit si mincinos ca se doreste combaterea „incalzirii globale”! De asemenea, soferilor li se promite in mod implicit ca isi vor putea conduce masinile cat vor, atat doar ca vor arde biodiesel si etanol in loc de motorina si benzina. Putin conteaza ca milioane de oameni mor de foame! UE este campioana la utilizarea biocombustibililor, desi, dupa cum remarka Jean Ziegler, raportorul ONU pentru dreptul la alimentatie, utilizarea pe scara larga a biocombustibililor reprezinta o crima impotriva umanitatii. Chiar fara a suferi de foame (deocamdata), resimtim cu totii cresterile preturilor la alimente!

De voie, de nevoie, guvernele europene sunt fortate sa adopte si masuri de consevare a energiei. Guvernul spaniol a aprobat un pachet de măsuri care impune noi limite de vizeză pe anumite porţiuni de autostradă: în apropierea marilor oraşe, vehiculele nu vor putea circula cu mai mult de 80 km/oră, iar în interiorul localităţilor şoferii nu vor avea voie să treacă de 40 km/oră. Spania importa 85% din necesarul de petrol. De asemenea, in institutiile publice, aparatele de aer conditionat si centralele termice vor trebui folosite cu strictete. In mod emblematic, iluminatul public stradal va fi redus la jumatate!

Fara a avea pretentii de profet, indraznesc sa fac cateva previziuni pe termen mediu. Lumea in viitor va fi mult mai polarizata decat e in prezent – doar un mic procent din populatia omenirii (inclusiv in tarile dezvoltate) vor avea acces la avantajele tehnologiei. Majoritatea se va zbate intr-o saracie crunta. Puteti sa va luati adio de la masinile personale – doar o mana de oameni si le vor mai permite in viitor! Orice urma de libertate sau de democratie sa disparea – in schimb, va fi instalata o oligarhie nemiloasa care va exploata marea masa a oamenilor in folosul ei. Intr-un fel, ne vom intoarce la evul mediu, dar disparitatea de putere intre feudali si oamenii de rand va fi mult mai mare. Liderii UE sunt pe deplin constienti de aceasta situatie, si vor sa faca parte din viitoarea elita feudala care va conduce omenirea.

One Comment

Leave a Comment