LA FEL ca in cazul distrugerii invatamantului romanesc, coruptia, incompetenta si slugarnicia fata de UE constituie amestecul ideal care va distruge, ceea ce a mai ramas din cercetarea romaneasca. Adoptarea „procesului de la Bologna”, la cerintele UE, a reprezentat bomboana de pe coliva educatiei universitare romanesti. Despre invatamantului preuniversitar, recentele reduceri masive de programe, coroborate cu scaderea calitatii predarii (cine naiba mai intra in invatamant pentru un salariu de 200 euro/luna?!) au terminat ce mai era de terminat! La recomandarile Comisiei Europene, Guvernul se pregateste sa privatizeze pe ultima suta de metri, inainte de alegeri, mai multe institute de cercetare.
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) se pregateste sa scoata la licitatie 16 institute de cercetare, dintre care 13 au cladiri in Bucuresti. Potrivit noului act normativ, cei care le cumpara prin licitatie nu mai trebuie sa aiba experienta in domeniu si nici sa pastreze obiectul de activitate sau angajatii. In aceste conditii, terenurile pe care sunt construite aceste institute devin mana cereasca pentru dezvoltatorii imobiliari. AVAS sustine, insa, ca modificarea legii este necesara pentru a evita sanctiuni din partea Comisiei Europene pe Concurenta.
„Motivele principale pentru care AVAS a solicitat promovarea acestui act normativ deriva din utilizarea (conform legislatiei actuale in domeniu) a criteriilor de precalificare, a grilei de punctaj si a obligatiilor pe care cumparatorul si le asuma prin contractul de vanzare – cumparare de actiuni, pentru care depune garantie si este monitorizat o perioada de aproximativ cinci ani. Toate acestea reprezinta, din punct de vedere comunitar, conditionari cu consecinte directe in formularea pretului de oferta de catre potentialul cumparator, intrucat ingusteaza sfera de participare a potentialilor ofertanti si sfera de decizie asupra afacerilor viitoare ale cumparatorului„, se arata in comunicatul institutiei remis presei. “Reamintim faptul că reprezentanţii CE au arătat în numeroase rînduri că, în cadrul procesului de privatizare, statul trebuie să se comporte ca un investitor privat prudent, adică să nu impună nici un fel de condiţii, atît în etapa de calificare la privatizare, cît şi ulterior, singurul element de urmărit fiind maximizarea profitului/preţului pe pachetul de acţiuni. Metoda de privatizare recomandată de CE ca respectînd toate aceste condiţii este licitaţia deschisă cu strigare”, conform reprezentanţilor AVAS.
Vă invit la o discuţie despre ce înseamnă democraţia, avantajele şi dezavantajele ei, pornind de la un citat din unul dintre părintele fondatori ai S.U.A., Thomas Jefferson:
http://razboiul.wordpress.com/2008/08/13/citatul-zilei-thomas-jefferson/
Logic trecerea activităţii de cercetare în regim capitalist de piaţă liberă ar dinamiza-o fie în sensul dezvoltării fie în sensul desfiinţării. Eu nu am nici acum explicaţia nefuncţionării capitalismului în România. Aproape tot ce se privatizează se năruieşte.