Integrarea in UE accelereaza dezintegrarea tarilor membre.

Dictonul „divide et impera” s-a aplicat in politica din zorii civilizatiei. Uniunea Europeana il aplica de vreo 50 de ani cu succes. Pe de-o parte, statele membre isi pierd pe zi ce trece suveranitatea – puterile fiind transferate catre Bruxelles – pe de alta parte, printr-o politica abila de invrajbire, se creeaza institutii regionale (asa-zisele „euroregiuni”) care macina din interior statele nationale europene. Cazul Belgiei, stat care mai exista doar cu numele, este unul tipic.

Intr-un interviu acordat cotidianului francez Le Monde, Fphilippe Moreau-Defarges, un expert recunoscut si apreciat pe probleme europene de la Institutul de Relatii Internationale din Franta (IFRI), apreciaza ca criza de identitate care traverseaza Belgia ilustreaza diminuarea omogenitatii tarilor membre UE. Tot mai multe minoritati din diverse tari si regiuni pledaza pentru dreptul la autodeterminare. Potrivit lui, integrarea europeana accelereaza dezintegrarea tarilor membre.

Belgia trece printr-o puternica criza datorita conflictului mocnit dintre valoni si flamanzi care se adanceste si se acutizeaza, punand in pericol insasi existenta statului belgian asa cum este el astazi consacrat. Defarges afirma ca exemplul dat de ceea ce s-a intamplat in acest an cu Kosovo a fost urmarit cu viu interes de catre mai multe regiuni si minoritati din cadrul UE, care, in acest moment, aspira la un statut de independenta.

Insa, daca Belgia s-ar destrama pe criteri etnice, chiar si in mod absolut pasnic, acest exemplu ar putea fi o adevarata Cutie a Pandorei pentru Europa. Regiuni cum ar fi Corsica, Tara Bascilor sau chiar si Scotia cu siguranta si-ar intensifica presiunile, unele dintre ele pasnice altele nu, pentru a obtine independenta Acesta ar fi doar inceputul sfarsitului, multe alte regiuni din UE ar aspira si ele la statul de independenta.Si in Romania, exista pericolul scindarii teritoriale, prin proclamarea autonomiei „Tinutului Secuiesc”. Sa nu uitam ca in Parlamentul European exista trei europarlamentari maghiari care sustin autonomia pe criterii etnice. E in interesul Uniunii Europene sa dea un imbold tuturor acestor miscari separatiste sau de autonomie locala – si de fapt, exact asta face!

Leave a Comment