Lituania interzice camioanele „tolerantei”.

Sursa: http://www.frontpress.ro

Pentru al doilea an consecutiv, a fost interzisă apariţia pe şoselele publice lituaniene a unui camion închiriat de Uniunea Europeană spre a fi folosit drept o platformă de promovare şi răspândire a acceptării homosexualităţii. Sosirea camionului în Vilnius fusese programată pentru 20 august, iar pe data de 22 urma să sosească în Kaunas. Dar primarii celor două oraşe au refuzat să admită pătrunderea camionului în localităţile pe care le administrează, acesta fiind nevoit să fie parcat pe teren privat, lângă un supermarket. În mai 2007, guvernul lituanian interzisese accesul complet al unor astfel de camioane de propagandă în ţară.

Cunoscute şi sub denumirea de „camioanele antidiscriminare”, imensele vehicule galbene au întreprins călătorii în Uniunea Europeană încă din 2003, purtând inscripţia: „Pentru diversitate. Împotriva discriminării.”. În teorie, ele ar trebui să atragă trecătorii prin „activităţi care celebrează diferenţele” astfel încât aceştia să poată „explora problemele discriminării şi diversităţii”. Cu toate acestea, Juozas Imbrasas, primarul oraşului Vilnius, consideră că ele reprezintă o foarte slab mascată „propagandă homosexuală”. Primarul din Kaunas, Andrius Kupcinskas, a declarat ca „festivalul homosexual ar stârni multe emoţii negative”.

Această interdicţie reprezintă rezistenţa lituaniană împotriva tentativelor UE de a promova acceptarea homosexualităţii în statele membre. În luna februarie a anului curent Estonia, Franţa, Finlanda, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Malta, Olanda (!!!), Suedia şi Cehia au fost numite într-un memoriu care trata ţările care nu se ridică la standarde europene referitor la directivele şi definiţiile despre „discriminare”. Memoriul comisarului Vladimir Spidla detaliază fiecare caz în parte şi ameninţă că „o scrisoare sau atenţionare formală” va fi trimisă fiecărei ţări. Conform ziarului olandez Volkskrant, acest lucru înseamnă că guvernele ţărilor respective vor fi expuse acţionării în justiţie de către comisarul european.

În ciuda acestor tactici de intimidare, parlamentul lituanian a adoptat în luna iunie a acestui an „Conceptul familial” care defineşte căsătoria drept uniunea dintre un bărbat şi o femeie. O măsură similară a fost adoptată şi de către Letonia în 2005.

Leave a Comment