Pe 6 iunie, ministrii de justitie din UE au ajuns la o intelegere care va permite recunoasterea proceselor „in lipsa” in toate tarile UE. Prin aceasta decizie a UE, curtile de judecata dintr-o tara vor putea sa condamne cetateni ai altei tari, atat in procese penale si civile, fara ca acuzatul sa fie prezent. In acelasi timp, procedurile de extradare dintre tarile UE vor deveni mult mai simple, prin schimbarea reglementarilor in privinta Mandatului European de Arest.
De exemplu, un şofer britanic care goneşte pe culoarea roşie a semaforului în Slovenia ar putea primi o amendă în Marea Britanie, iar un român care a şterpelit ceva dintr-un magazin din Franţa nu se va mai putea considera scăpat de mâna Justiţiei franceze dacă a ajuns acasă, în România. Cât despre cazuri mai grave, precum fraude sau omoruri, un cetăţean UE ar putea fi deja condamnat la închisoare în statul în care a săvârşit infracţiunea, la momentul când autorităţile din ţara al cărei cetăţean este vor primi o cerere de extrădare! Practic, dreptul la aparare se evapora complet! Acelasi lucru va fi valabil si pentru crime politice (i.e., exprimarea unor opinii „incorecte”), de genul „negationism”, „xenofobie”, „rasism”, „islamofobie” etc.
Multe organizatii care apara drepturile omului din Marea Britanie au criticat decizia UE, considerand că „drepturile cetăţenilor UE sunt încălcate, pentru că vor fi predaţi pe baza unui proces la care nu au avut şansa să participe”. La fel de grav pare faptul că, în urma extrădarii, dacă este vorba de o infracţiune serioasă, cetăţeanul UE va fi încarcerat în ţara unde a fost condamnat şi tot acolo ar urma să-şi execute sentinţa privativă de libertate. Practic, in opinia lor, aceasta masura va arunca sistemul juridic britanic, „habeas corpus”, pe fereastra.
Presedintele UKIP (United Kingdom Independence Party), Nigel Farage, a atacat la randul sau aceasta masura care va permite judecarea cetatenilor britanici in absenta si extradarea automata catre alte state ale UE, declarand: „Daca suntem acuzati, trebuie sa stim care sunt acuzatiile care ni se aduc. Daca suntem judecati pentru o crima, trebuie sa putem sa ne aparam. Dar acum, poti fi luat in alta tara si bagat in puscarie, fara macar sa existe o parodie de proces corect.”. In continuare, Nigel Farage a mai spus: „Daca alte tari europene vor sa adopte sistemul nostru juridic, atunci sunt libere sa o faca, fara a fi obligate de UE. Dar de ce ar trebui sa ne distrugem singuri libertatile noastre civile, ca sa ne armonizam cu alte tari UE?„.
Grupul Fair Trials International (FTI), o organizatie care militeaza pentru „apararea celor acuzati intr-o tara straina” si pentru „un standard international de justitie bazat pe procese corecte„, avertizeaza ca propunearea Ministrilor de Justitie din UE, ameninta „drepturile fundamentale ale suspectilor in cadrul procedurilor penale„. In documentul FTI se afirma ca „este un drept fundamental al acuzatului intr-un proces penal sa fie prezent in curte si sa-si poata alege un avocat al apararii. De asemenea, este imperativ ca acuzatul sa poata comunica oricand cu avocatul sau, de-a lungul procedurilor.”
De asemenea, asociatia European Criminal Bar, o organizatie a avocatilor din tarile UE, a trimis o scrisoare deschisa catre Parlamentul European, avertizand ca propunerile UE vor submina drepturile legale. „Un stat membru poate introduce un mandat de arest european pe baza unei judecati in lipsa, desi cel acuzat nu a avut posibilitatea sa fie audiat – de exemplu, dupa un accident de masina sau utilizarea unui card de credit in acea tara„, se afirma in aceasta scrisoare deschisa.
http://www.gandul.info/lumea/cetatenii-ue-judecati-in-absenta-si-extradati-in-alt-stat-membru.html?3929;3122821
fara comentarii :) legate de unde v-ati inspirat, ca n-am de ce sa ma supar. doar cu urarea sa continuati acest blog. chiar si cu exagerari, este utila o perspectiva critica asupra UE!