UE este decisa sa rezolve „problema irlandeza”!

DUBLIN, 12 septembrie, 2008 (LifeSiteNews.com) – Ziarul Daily Telegraph a relatat ieri că Uniunea Europeană şi politicienii irlandezi s-au inteles pentru a organiza un nou referendum in Irlanda, pentru a salva Tratatul de la Lisabona (Constitutia UE), respins pe 12 iunie de catre alegatorii irlandezi. Ziarul Daily Telegraph a obţinut un document scris de către un oficial UE, intitulat „Soluţie la problemă irlandeză” (n.t. bine ca nu a zis „solutie finala„!), in care spune ca Irlanda trebuie presata sa tina un al doilea referendum privind Tratatul de la Lisabona, în toamna anului 2009. Documentul, dupa spusele lui Jean-Guy Giraud, directorul biroului de informatii pentru Franta al Parlamentului european, este considerat ca reflectând punctul de vedere al majoritatii liderilor UE.

Tratatul de la Lisabona, conform sustinatorilor sai, ar fi necesar pentru „modernizarea” UE si adaptarea acesteia in vederea unei viitoare extinderi. Insa, criticii sai, considera ca Tratatul de la Lisabona este o simpla reintroducere a Constitutiei Europene, respinsa anterior de catre olandezi si francezi prin referendumuri populare. Tratatul de la Lisabona va transforma UE intr-un suprastat, cu un presedinte, un „ministru de externe” si un serviciu diplomatic european. (n.t. deja, desi Tratatul de la Lisabona nu a intrat in vigoare, s-a creat un „corp diplomatic european” si un fel de „ministru de externe”, denumit „inalt reprezentant al UE pentru politici externe”)

Pana in prezent, Tratatul a fost ratificat de 24 din UE de 27 de state membre, dar numai in Irlanda s-a organizat un referendum! Clasa conducatoare din UE este ingrijorata de apropiatele alegeri ale pentru Parlamentul European si de faptul ca acestea ar putea reprezenta un vot de blam adresat lor de catre cetatenii europeni, care, in marea lor majoritate, sunt ostili Tratatului de la Lisabona.

Documentul UE anticipează că Irlanda va ceda la presiunea de a ratifica Tratatul de la Lisabano la o întâlnire a liderilor UE care va avea loc în octombrie. In schimb, Irlandei i se vor oferi garantii in privinta pastrarii politicii ei de neutralitate, in domeniul avortului si a impozitelor.

În această primăvară, guvernul laburist al lui Gordon Brown a Muncii a avut pierderi grele în popularitate pentru ca a ratificat Tratatul de la Lisabona prin Parlament, fara un referendum, desi promisesera ca vor tine un referendum in timpul campaniei electorale din 2005! (n.t. nu doar politicienii romani au pierderi subite de memorie!) După înfrângerea suferita de Constituţia UE in Olanda şi Franta in urma referendumurilor din 2005, numai o singură ţară, Irlanda, a mai organizat un referendum in privinta Constitutiei UE!

În luna iunie a acestui an, oficialii Uniunii Europene şi politicieni au fost „ofensati”, atunci când votul poporului irlandez a amenintat procesul de ratificare al Constitutiei UE. Oficiali francezi, germani si irlandezi au declarat ca procesul de ratificare nu se va opri, in ciuda faptului ca Tratatul de la Lisabona trebuie ratificat unanim de toate tarile membre ale UE pentru a intra in vigoare. La putin timp dupa vot, presedintele comisiei europene, Jose Manuel Barroso, a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca „Tratatul nu este mort. Tratatul este în viaţă.

Intr-un sondarj din 6 iunie, cotidianul Irish Times a prezis un vot negativ la referendumul din 12 iunie. Acelaşi sondaj a arătat că motivele cele mai frecvente pentru acest vot sunt legate de temerile faţă de creşterea puterii politice a UE si diminuarea (pana la disparitie) a suveranitatii statelor membre. Cele mai populare citate ale campaniei pentru „NU” au fost, „pentru a pastra puterea si identitatea Irlandei” si „pentru a proteja neutralitatea Irlandei”. Alt motiv important pentru votul „Nu” a fost si acela ca „irlandezilor nu le place sa li se spuna ce sa faca sau sa fie fortati sa voteze da”.

În timp ce liderii europeni au venit cu vorbe goale la anuntarea rezultatului referendumului, la cateva zile dupa vot au inceput discutiile despre un nou referendum in Irlanda! Organizatia eurosceptica Open Europe a criticat tactica UE de a reintroduce referendumuri pana cand se obtine votul dorit de catre liderii UE!

Open Europe considera ca atitudinea agresiva a UE, sprijinita de partidele irlandeze mari, a dus la blocarea procesului. „Continuarea procesului de ratificare in Marea Britanie, reflecta presupunerea ca irlandezii vor fi fortati sa revina asupra deciziei de respingere a tratatului. Singurul mod prin care rezultatul referendumului irlandez ar fi respectat – si liderii UE tot spun ca vor respecta votul irlandez – ar fi sa se renunte definitiv la acest tratat. Insa, faptul ca procesul de ratificare a continuat, inseamna ca se doreste presarea Irlandei, careia i se va spune: uitati, toate celelalte 26 de tari membre ale UE sprijina tratatul!” (inutil sa mai repet, pentru a suta oara, ca doar in Irlanda s-a organizat un referendum in privinta Tratatului de la Lisabona!)

Sondajele de opinie arata ca o incercare de a forta irlanda sa mai organizeze un referendum va duce la o respingere si mai puternica. Intr-un sondaj din iulie, peste 70% din irlandezi se opun organizarii unui nou referendum in privinta Tratatului de la Lisabona. 67% considera ca „politicienii din Europa nu respecta votul Irlandei„, iar 61% nu sunt de acord ca Irlanda ar trebui sa-si modifice pozitia daca celelalte 26 de tari UE ratifica Tratatul de la Lisabona pe cale parlamentara.

Directorul Open Europe, Neil O’Brien, a comentat, „Din pacate, liderii politici ai UE nu vor sa tina cont de votul irlandezilor – sau de votul francezilor si al olandezilor. Ei ar trebui sa renunte la Tratatul de la Lisabona si sa se concentreze pe rezolvarea problemelor reale ale UE, cum ar fi lipsa de transparenta si caracterul nedemocratic al acesteia.

One Comment

  1. BULA says:

    PAI, SE POATE? DRAGOSTE CU FORTA? POATE, DACA I-OR BAGA SI PE RUSI IN UE SI DAC-OR VEDEA IRLANDEZII CA TOATA LUMEA-I MULTUMITA SA FIE-N UE, POATE ATUNCI OR VREA SI EI SA FIE BAGATI…

Leave a Comment