UE insista pentru controlul activitatii blogger-ilor

UE a dat publicităţii un document ce recomandă câteva mijloace pentru reglementarea şi identificarea blogger-ilor. Raportul Comisiei pentru Cultură şi Educaţie (despre care am relatat si anterior, n.n.) „sugerează clarificarea statutului, legal sau de altă natură” al blogurilor. În replică, comunitatea vizată a avertizat că dorinţa Uniunii de a „clarifica statutul” constituie un pachet de măsuri menit să permită guvernelor controlul opiniilor exprimate online şi să supravegheze cine se îndeletniceşte cu această activitate.

Bloggerul britanic Iain Dale, care întreţine blogul „Jurnalul lui Iain Dale”, a declarat referitor la raport că identitatea şi statutul „autorilor, publiciştilor, inlcusiv statutul lor legal, nu sunt nici determinate şi nici clarificate cititorilor de bloguri, cauzând astfel dubii privind imparţialitatea, fiabilitatea protecţia surselor, aplicabilitatea codurilor etice şi responsabilitatea în cazul chemărilor în instanţă”.

În vreme ce Comisia susţine ca doar „încurajează etichetarea voluntară” a blogurilor pentru identificarea autorilor, Dale declară că birocraţii Uniunii nu se bucură de încrederea comunităţii pe care o reprezintă el. El avertizează că un interes deosebit este manifestat faţă de acei bloggeri care au dezvăluit cu succes maşinaţiunile anti-democratice ale UE.


Membrii comunităţii apără libertatea completă a blogosferei care permite oricui are un calculator să spuna ce vrea referitor la un subiect care îl interesează. Conform concepţiei lor, blogurile constituie ultimul bastion al libertăţii de exprimare, neatins încă de reţeaua de regulamente birocratice ale Uniunii. Sistemul are abilitatea de a se regla singur. Un blog plictisitor sau neadevărat va fi repede corectat de sute de comentatori sau alţi bloggeri, într-un proces care scapă atenţiei mass-media. Popularitatea de care se bucură activitatea lor constă tocmai în nereglementarea acestui mediu.

Daniel Hannan, blogger şi jurnalist pentru Daily Telegraph a avertizat de ceva vreme că UE încearcă să obţină controlul asupra blogger-ilor. „Eurocraţilor le displace instinctiv activiattea spontană. Pentru ei, ‘nereglementat’ este aproape sinonim cu ‘ilegal’. Modul de gândire birocratic pretinde uniformitate, licenţiere, ordine”. Acesta continua: “Eurocraţii sunt supăraţi în special de faptul că mulţi bloggeri, de orientare anarhistă, sunt împotriva Bruxelles-ului. În timpul referendumurilor din Franţa, Olanda şi Irlanda, mass-media de sistem a susţinut fervent tratatul, în timp ce activiştii online au fost sceptici într-o covârşitoare majoritate”.

Atitudinea birocraţilor faţă de libertate este ilustrată în mod semnificativ de atitudinea principalului autor al raportului, socialista estoniană Marianne Mikko, aceasta declarând că bloggerii „sunt în situaţia de a polua considerabil cyberspaţiul”. Conform spuselor sale, exită o cantitate crescândă de „informaţii greşite sau de conţinut răuvoitor în cyberspaţiu” iar interesul publicului este acela de a avea o „garanţie a calităţii, o deconspirare a celui care scrie cu adevărat şi a motivelor acestuia”.

[Sursa: frontpress.ro]

Leave a Comment