Liderul austriac nationalist Jorg Haider a murit.

Jörg Haider (1950 – 2008)
Dumnezeu sa-l odihneasca in pace.

Politicianul nationalist austriac, Jorg Haider, a murit azi intr-un accident auto. Figura „controversata”, Jorg Haider s-a remarcat prin opozitia sa categorica fata de Uniunea Europeana. Moartea lui Haider survine la doua saptamani dupa alegerile legislative anticipate din Austria, in care fortele patriotice au obtinut cel mai bun rezultat de la al doilea razboi mondial incoace. Partidul Libertatii din Austria (FPÖ), aflat sub conducerea lui Heinz-Christian Strache (foto stanga) a acumulat 17,5 % din optiuni, i-ar „Alianta pentru Viitorul Austriei”, fondata de Jörg Haider (foto dreapta), 10,7 %, ceea ce da celor doua formatiuni patriotice impreuna un scor de aproape 30% si ii plaseaza pe nationalistii austrieci drept a treia forta din parlament.

De asemenea de remarcat sunt si rezultatele obtinute de principalele partide austriece, popularii si social democratii, care au obtinut cel mai slab scor din istoria lor cu 25% si respectiv 29% din optiuni. Rezultate slabe au obtinut si ecologistii ce aveau mari sperante de la aceste alegeri dar care vor trebui sa se multumeasca cu un scor de doar 10%, in scadere fata de alegerile precedente.

Moartea lui Haider reprezinta o pierdere importanta pentru fortele nationaliste din Austria. Desi nu am vreo dovada, tin sa-mi exprim suspiciunile fata de varianta oficiala a decesului: accident rutier cauzat de viteza excesiva. Jorg Haider nu este primul lider nationalist european care a murit in mod „convenabil”. Amintesc doar de asasinarea politicienilor olandezi, Pim Fortuyn si Theo van Gogh.

Leave a Comment