Drepturile conditionate ale UE!

Apropo de drepturile fundamentale; interesant este ca drepturile, asa cum sunt ele sub tratatul de la Lisabona, conteaza NUMAI daca nu jeneaza piata .. adica interesele marilor companii. Daca acele drepturi sunt „jenante” pentru piata, atunci Curtea Europeana de Justitie poate sa ajusteze libertatile, pe ici pe colo, prin partile esentiale! In trecut, Curtea Europeana de Justitie (CEJ) a avut de lucru doar cu probleme economice. Insa, dupa intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona, CEJ va interveni si in probleme privind „drepturile omului”, marindu-si cu mult puterea.

Carta drepturilor UE proclama drepturi sociale cum ar fi „dreptul la sanatate si la educatie”. Insa, in interpretarea legala a Cartei de catre CEJ, este afirmata intaietatea pietii si relativitatea „drepturilor omului”! CEJ a afirmat: „drepturile fundamentale recunoscute de Curte nu sunt absolute. Ca urmare, se pot impune restrictii in exercitarea acelor drepturi, in particular, in contextul organizarii pietii comune, daca acele restrictii corespund obiectivelor de interes general urmarite de Comunitate„.

De exemplu, dreptul la greva, poate fi restrans prin hotararea CEF. „Cazul Laval” a aratat ca dreptul la greva poate fi interpretat ca fiind in contradictie cu „libertatea de a conduce o afacere”, aceasta din urma fiind primordiala! Mai pe romaneste spus, drepturile sunt valabile pana la momentul in care deranjeaza interesele economice ale cuiva.

De citit:
http://www.caeuc.org/index.php?q=node/10 Charter of Conditional Rights
http://www.caeuc.org/index.php?q=node/170
http://www.dailymotion.com/video/x6qay0_maastricht-article-104_news
http://www.village.ie/Politics/EU/Lisbon_Treaty:_Charter_of_Fundamental_Rights

Leave a Comment