Sarkozy propune instituirea unui Guvern (economic) mondial!

Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, a declarat in timpul Consiliului European de toamna, ca doreste convocarea unui summit international pentru reformarea sistemului financiar global. Franta doreste o reforma a sistemului financiar mondial care sa se bazeze pe o mai buna supraveghere a agentilor financiari, pe un guvern economic mondial deschis tarilor emergente si pe o cooperare monetara intre marile puteri, a declarat un colaborator al presedintelui Nicolas Sarkozy. E clar pentru oricine ca o autoritate internationala care controleaza finantele mondiale va fi, de facto, un guvern mondial!

Liderii UE au ajuns la un acord asupra unui plan pentru a face fata crizei pietelor, care continua si ameninta sa declanseze recesiunea economica, relateaza AFP. De asemenea, s-a relansat ideea de a creea o Autoritate unica de supraveghere bancara, la nivelul UE, care sa supervizeze toate pietele financiare din Europa, supervizare care ramane in prezent de competenta statelor membre. Presedintele Romaniei, Traian Basescu, s-a declarat impotriva acestei idei, dar e greu de crezut ca isi va mentine pozitia in cazul cand state mari ca Franta, Marea Britanie sau Germania ar aproba aceasta masura.

In Romania, bancherii au cerut sancţiuni penale pentru cei care „denigreaza” institutiile de credit. „Banca Naţională este întrutotul de acord ca este nevoie de un asemenea demers, iar ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, este de acord să bage în Codul Penal o prevedere care să incrimineze fapta de denigrare a unei instituţii de credit„, a declarat Radu Gheţea, preşedintele ARB. Cu alte cuvinte, va fi interzisa prin lege orice plangere legata de abuzurile comise de banci, cum ar fi comisioanele mascate, schimbarea arbitrara a dobanzilor cerute de la cei care se imprumuta etc.!

In acelasi timp, nimeni nu se va putea pronunta in legatura cu soliditatea sistemului financiar romanesc! Cat timp o asemenea lege nu a fost votata, eu imi permit sa spun ca nu am increde in bancile romanesti si nu cred, in ciuda asigurarilor vehemente date de Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, ca actuala criza financiara globala nu va afecta si Romania. Cand banci si institutii financiare de prestigiu au dat faliment, e greu de crezut ca bancile din Romania nu vor avea probleme! Mai ales ca, bancile cele mai importante au fost privatizate. Nu am incredere nici in plafonul „garantat” de catre Guvernul Romaniei, pentru depozitele de sub 50000 euro. Pentru cei care cred tot ce vad la televizor, le spun doar atat: Dormiti linistiti, „FNI” are grija de banii dumneavoastra!

Leave a Comment