Criza economica ia amploare in Europa. Nu intamplator, una dintre industriile cele mai afectate este cea auto. Producătorii de autovehicule din Europa vor fi nevoiţi să dea afară zeci de mii de muncitori şi să-şi reducă drastic producţia, altfel vor înregistra pierderi uriaşe, pentru că vânzările au scăzut dramatic pe fondul crizei financiare, ne anunta ziarul Gandul. Astfel, Volkswagen va da afară 25.000 de lucrători temporari, în timp ce Renault va disponibiliza aproape 4.000 de oameni la uzinele din Franţa şi încă 2.000 la subsidiare (nenominalizate) din restul Europei. La Volvo, parte a concernului Ford Motor, vor fi concediaţi 2.250 de oameni, în timp ce, la subsidiarele europene Vauxhall (Marea Britanie) şi Opel (Germania) ale General Motor producţia a încetat temporar, dar posibilitatea generalizării acestei situaţii nu este exclusă.
Potrivit Le Monde, chiar şi cei doi giganţi auto francezi, Renault şi PSA Peugeot Citroën, au anunţat cifre de afaceri mai mici în 2008, faţă de 2007, ceea ce va însemna şi profituri mai mici, pentru că europenii nu mai cumpără maşini în ritmul estimat de strategiile anticipate la sfârşitul anului trecut. După ce piaţa auto europeană a înregistrat o scădere cu 17% a vânzărilor, în august 2008, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, toţi producătorii şi-au dat seama că nu mai au de ce să producă atâtea vehicule cât planificaseră, pentru a nu rugini în parcările uzinelor sau ale distribuitorilor. Renault şi-a propus închiderea majorităţii uzinelor din Franţa câte 15 zile în această toamnă, pentru a reduce cu cel puţin 20% producţia, iar compania a anunţat că resimte o scădere „a vânzărilor în Europa extinsă”, aşadar şi pe pieţele din statele-nou intrate în UE.
Pe de alta parte, criza financiara din tara vecina, Ungaria, este tot mai grava. Temerile că nu există lichidităţi în ţară şi că investitorii vor continua să plece cu tot cu capitalul străin din Ungaria au dus la noi prabusirea forintului în raport cu euro, dar şi cu dolarul. În încercarea de a stopa devalorizarea forintului, banca centrală a Ungariei şi-a crescut rata dobânzii cu 3 procente, aceasta ajungând în prezent la 11,5 %. “Forintul rămâne sub o presiune speculativă imensă. Guvernul va interveni dacă acest lucru este necesar pentru a proteja economia Ungariei”, a declarat şeful Executivului de la Budapesta. Practic, ce s-a întâmplat în România – speculaţiile negative pe moneda naţională – se întâmplă şi în Ungaria, doar ca e mai grav. Dacă forintul va continua să se devalorizeze alte două sau trei săptămâni, efectele asupra economiei reale vor fi devastatoare, apreciază experţii financiari citaţi de Bloomberg.
Acum au inceput sa se simte efectele măsurilor anunţate în 2006, odată cu discursul prin care premierul Gyurcsany recunoştea că a minţit naţiunea în legătură cu starea economiei. De atunci, a trebuit redus deficitul de stat, care se ridica până la 10% şi făcute reduceri serioase în cheltuielile bugetare. Reducerile s-au tradus în ultimă instanţă într-o creştere economică tot mai redusă – PIB-ul ungar a crescut doar cu 1,3% din 2007. În ultimii doi ani s-a accentuat însă şi fenomenul inflaţionist, dar şi şomajul şi îndatorarea populaţiei. În disperare de cauză, guvernul de la Budapesta anunţase că va apela la ajutorul Fondului Monetar Internaţional şi al Uniunii Europene, dacă situaţia va deveni disperată. Şi se pare că a devenit, de vreme ce Ungaria a cerut Băncii Centrale Europene o sumă de 5 miliarde de euro, cu titlu de împrumut, pentru a avea lichidităţi pe piaţă.
Situatia nu e deloc roza nici in Romania. Deocamdata, economia tarii se mentine – eu cred ca mai degraba, in mod artificial – pe fundalul apropierii alegerilor parlamentare. Insa masurile populiste luate de politicieni isi vor arata contraefectele (in primul rand, inflatia) incepand cu ianuarie 2009. In acelasi timp, guvernul pregateste o lege prin care va fi interzisa si pedepsita cu inchisoarea orice critica adusa vreunei banci. Cei care vor mai denunta abuzurile si inselaciunile (de exemplu, modificarea arbitrara a dobanzilor la credit; diverse comisioane ascunse etc.) practicate de banci vor fi redusi la tacere. In acest mod, guvernul intelege sa „consolideze” sistemul financiar din Romania!
…numai prosti cred ca Europa se uita catre ARABI, pentru a face Eurabia…,cei care doresc sa ne intarite si sa ne destrame sint …EVREII, ne vor amestecati cu ArABII, in ideea ca in momentul unui conflict Judeo- arab, bazindu-se pe numarul mare de Evrei din europa, sa le dem dreptate in tot ce intreprind impotriva Arabilor….
…daca sintem prosti si punem…botul, o sa o luam in mina…
Va rog sa comentati la subiectul articolului. Comentariul asta este pentru articolul precedent.