„Grea” e viata de comisar european!

Comisarii europeni ai celor 27 de state membre UE au declarat că au primit, împreună, doar 216 cadouri în timpul mandatului de patru ani, şi, profitând de lipsurile codului care le cere doar să dezvăluie detaliile despre cadourile care depăşesc 150 de euro ca valoare, au „uitat” să pomenească de călătoriile cu avioanele private, vacanţele scumpe, hotelurile şi restaurantele plătite de persoane generoase şi fără îndoială interesate, scrie publicaţia britanică The Times, citata de ziarul Gandul.

Spre exemplu, fostul comisar al Justiţiei, din partea Italiei, Franco Frattini nu pomeneşte nimic de weekend-ul la ski petrecut împreună cu ministrul de Interne bulgar, eveniment care a declanşat un scandal după ce comisarul s-a interesat “îndeaproape” de soarta unui raport suspect de favorabil despre progresul Bulgariei în sensul aderării la UE.

José Manuel Barroso, Preşedintele Comisiei, a primit cel mai mare număr de cadouri, anume 80 (variind de la un ceas de aur primit de la un şef de stat neidentificat până la un cuţit de argint de la un diplomat). Barroso nu pomeneşte însă nimic, spun ziariştii de la Times, despre croazierele gratuite de care s-a bucurat în timpul mandatului – în una dintre acestea l-a avut drept companion pe magnatul grec Spiro Latsis, care primise de la Comisia precedentă dreptul de a primi ajutor de stat pentru unul dintre şantierele sale navale.

Günter Verheugen, comisarul german, a declarat zece cadouri, printre care două telefoane mobile, un televizor, o combină audio şi modele ale unei nave, unui Airbus şi unui BMW. Nici el nu a menţionat ospitalitatea pe care a primit-o în timpul “ieşirilor” cu şefa sa de cabinet, Petra Erler, care îi era şi iubită în momentul în care a fost numită în această funcţie.

Lord Mandelson, fost comisar pentru comert, actualmente membru al guvernului britanic, a declarat cinci cadouri: un stilou, o veioză, un covor, un platou de sticlă şi un vas în miniatură. Chestionat de Times, purtătorul de cuvânt al lui Mandelson a precizat că ultimul cadou nu este un suvenir de pe Queen K, yahtul deţinut de oligarhul rus Oleg Deripaska, unde comisarul a petrecut anul trecut o mică “vacanţă”, în vreme ce colegii săi din Bruxelles examinau taxele la aluminiu care afectau, printre altele, şi afacerea lui Deripaska.

Şi exemplele pot continua, susţine publicaţia britanică, precizând că la întrebările sale adresate pe la diverse birouri de foşti comisari a primit acelaşi răspuns standard: “Comisarul a acţionat în concordanţă deplină cu obligaţiile trasate în tratat şi codul de conduită”. Sunt absolut „convins” de asta! Dar la ce poti sa te astepti cand oferi unor policieni nealesi puteri discretionare?! Putea corupe iar puterea absoluta corupe in mod absolut! Acest singur motiv ar fi suficient pentru a ma face un adversar al Uniunii Europene! Din pacate, sunt foarte multe alte lucruri rele, unele de-a dreptul odioase, legate de UE…

Leave a Comment