Continua presiunile impotriva Irlandei, pentru a forta ratificarea tratatului de la Lisabona.

Secretarul general al Comisiei Europene, domana Catherine Day a declarat saptamana trecuta, in fata unui comitet parlamentar irlandez, ca “Irlanda si-ar putea salva imaginea in cadrul Uniunii Europene, dar numai daca va inceta sa se comporte ‘dificil’ si va ratifica Tratatul de la Lisabona”. Altfel, “Irlanda va risca sa-si piarda influenta internationala”, a mai spus doamna Day.

In luna iunie, poporul irlandez a reusit sa-i infurie pe comisarii si birocratii de la UE, respingand prin referendum, tratatul de la Lisabona; tratat menit sa inlocuiasca (dupa schema, aceeasi Marie cu alta palarie) Constitutia UE, respinsa in 2005 prin referendum in Franta si in Olanda.

Nu cred ca imaginea Irlandei s-a deteriorat irevocabil, dar pentru a o reface, tratatul de la Lisabona trebuie ratificat intr-o perioada rezonabila. Cele mai multe state membre vor sa intre in adevarata agenda si sa puna capat dezbaterilor institutionale“, a adaugat doamna Day.

Un document prezentat la inceputul lunii septembrie, a prezis ca Irlanda va ceda presiunilor pentru a ratifica tratatul. De asemenea, acel document ofera “garantii” oficialilor irlandezi in probleme sensibile, cum ar fi neutralitatea, avortul si taxele. Day a spus comitetului ca desi UE a facut concesii Irlandei, “bunavointa nu va merge atat de departe incat sa schimbam acest tratat“.

Desi doamna Day neaga faptul ca guvernul idlandez este “sub presiune” pentru a organiza un nou referendum, oficiali irlandezi au declarat ca un al doilea vot va fi forta in toamna anului 2009. Politicieni ai UE, inclusiv presedintele francez Nicolas Sarkozy, au afirmat ca in ciuda cerintei oficiale ca ratificarea sa fie unanima, tratatul de la Lisabona va merge inainte, indiferent de pozitia Irlandei!

Day a declarat ca votul asupra tratatului a facut ca reprezentantii altor tari membre sa vada Irlanda doar in termeni de respingere a tratatului de la Lisabona. Ea a mai adaugat ca nu este “politic de conceput” ca UE sa renunte la tratatul de la Lisabona, dezvoltat de-a lungul a 8 ani, doar pentru ca a fost respins de o tara membra!

(Nota trad: Reamintim cititorilor nostri, pentru a suta oara, ca: Irlanda a fost singura tara a UE in care s-a organizat un referendum in privinta tratatului de la Lisabona!. Ar trebui sa fie clar pentru toata lumea – exceptandu-i pe cei iremediabil lipsiti de inteligenta – ce inseamna “democratia” in viziunea UE!). Premierul britanic Gordon Brown a refuzat sa organizeze un referendum in Marea Britanie, in ciuda presiunii din Parlament si a opiniei publice. Sondajele au aratat ca majoritatea covarsitoare a cetatenilor britanici ar fi respins tratatul de la Lisabona!!!

Toate partidele britanice majore, inclusiv Partidul Laburist de la putere, au promis in campania electorala ca vor supune la vot Constitutia Europeana. Ca sa explice lipsa de consecventa, Brown a afirmat ca Tratatul de la Lisabona ar fi “substantial diferit” de Constitutia Europeana respinsa, dar expertii si chiar oficialii UE au recunoscut deschis ca schimbarile fata de tratatul anterior sunt minore si in primul rand cosmetice.

Sondaje recente arata ca presiunile impotriva Irlandei au declansat opozitia cetatenilor irlandezi. Astfel, daca la referendum, tratatul a fost respins de 53.5% dintre alegatori, sondaje recente arata ca peste 71% din populatie se opune organizarii unui al doilea referendum in Irlanda, iar 67% sunt de acord cu afirmatia ca “politicienii din Europa nu respecta votul irlandez.

Anthony Coughlan, expert in privinta UE din partea National Platform EU Research and Information Centre, a scris ca ratificarea tratatului de la Lisabona va duce la creearea unui nou super-stat in forma constitutionala a unei federatii europene supranationale, transformand cetatenii tarilor membre in cetateni ai acestui super-stat, obligandu-i la supunere si loialitate in fata legilor si autoritatilor UE. Asta, in contrast cu cetatenia europeana actuala, care are un caracter onorific.

In timpul campaniei, militantii campaniilor anti-avort au avertizat ca prin erodarea suveranitatii nationale a Irlandei, pe care ar aduce-o tratatul de la Lisabona, s-ar putea pierde si drepturile constitutionale ale “pruncilor nenascuti”, asta ca urmare a presiunilor si promovarii avortului la nivelul UE. Statele membre care au interdictii legale fata de avort, sunt sub o presiune constanta din partea UE sa “liberalizeze avorturile“. (Nota trad: In acelasi timp, UE sustine si promoveaza homosexualitatea si imigratia masiva noneuropeana, in special musulmani africani sau asiatici; chinezi etc. Se pare ca se doreste inlaturarea populatiei autohtone, prin orice mijloace!)

Cele mai importante motive pentru care irlandezii au respins Tratatul de la Lisabona, au de-a face cu teama fata de cresterea tot mai mare a puterilor UE in dauna statelor membre. Motto-urile cele mai populare au fost “pentru a pastra puterea si identitatea Irlandei” si “pentru a pastra neutralitatea Irlandei“.

Alte articole pe LifeSiteNews.com legate de Tratatul de la Lisabona:

Irlanda respinge Tratatul UE, Wide Margin: http://www.lifesitenews.com/ldn/2008/jun/08061307.html

EU vrea sa rezolve “problema irlandeza” printr-un nou referendum in 2009: http://www.lifesitenews.com/ldn/2008/sep/08091205.html

Leave a Comment