Tarile din UE au intrat in recesiune economica.

Criza financiara de la nivel mondial a lovit din plin economiile tarilor europene. Pentru prima oară în istoria sa, zona euro a intrat în recesiune, potrivit cifrelor publicate de Institutul de statistică al UE. Cifrele, care indica o scadere de 0,2% a PIB, sunt mai optimiste decat realitatea economica. Rezultatele economice ale zonei euro au fost mai slabe decât cele ale SUA, care a raportat o contracţie a PIB-ului de doar 0,1% faţă de trimestrul anterior.

Declinul economic al celor 15 ţări a avut la bază recesiunea tehnică instaurată în Germania şi, mai nou în Italia şi Spania. Germania si Italia au raportat scaderi cu 0,5% din PIB in trimestrul 3 al anului in curs. Chiar dacă nu face parte din zona euro, situaţia nu este deloc mai bună nici în Marea Britanie, care a anuntat cresteri semnificative ale somajului. Conform revistei „The Evening Standard”, numai in ultimele cinci zile, numarul somerilor a crescut cu 20.000.

Lucrurile nu stau roze nici in Romania, desi, pana in acest moment, criza financiara nu a lovit direct economia romaneasca. Totusi, ca urmare a reducerii cererilor de automobile, compania Dacia Renault si-a oprit temporar lucrul in zilele de 30 şi 31 octombrie, precum şi pe 13 şi 14 noiembrie, pentru diminuarea stocurilor. La uzinele Mittal Steel Galati, in perioada ianuarie-februarie 2009, muncitorii vor lua concedii de odihna de cate zece zile. Asemenea exemple pot continua. Deja, criza incepe sa se manifeste cu putere in sectorul IMM-urilor, intrucat firmele mici si mijlocii nu dispun de lichiditati si bancile nu le asigura nici o gura de oxigen. Insa situatia economica se va agrava, probabil, dupa alegeri.

Leave a Comment