Uniunea Europeana ne cheama sambata la serviciu!

Sursa: Saptamana financiara.

Una dintre marile realizari de dupa 1989, in Romania, a fost introducerea saptamanii de lucru de 40 de ore. Iata insa ca, pe fundalul crizei mondiale, este foarte posibil sa se revina la saptamana de lucru de (cel putin) 48 de ore! Conform unei directive a Comisiei Europene, programul de munca saptamanal ar putea fi prelungit la 48 de ore, in toate tarile UE, inclusiv in Romania!

Pe 17 decembrie, Comisia Europeană va prezenta propunerile de modificare pe care le are la Directiva timpului de lucru, propuneri făcute la presiunea patronilor (UE este controlata de marile corporatii multinationale), cu intenţia de a reduce din cheltuielile de personal. Cu o zi înainte, sindicatele vor iesi în stradă, la Strasbourg, în încercarea de a atrage atenţia că schimbările dorite sunt în defavoarea lucrătorilor, încălcând convenţiile Organizaţiei Internaţionale a Muncii.

Dacă parlamentarii europeni vor accepta aceste modificări se va ajunge la o directivă nouă, ce va avea influenţe majore în ţările din Uniune, mai ales că există mai multe puncte ale căror abordări vor fi cu totul altele în comparaţie cu ceea ce se întâmplă acum în legislaţia muncii. Concret, se doreste o reinterpretare a definiţiei „timp de lucru“ în asa fel încât perioadele inactive petrecute la serviciu să nu fie luate în calcul atunci când se face plata! „Astfel, angajatorii vor dispune după bunul plac de perioada de odihnă a muncitorilor si vor putea decide câte ore trebuie să stea la serviciu, dacă vor să fie plătiţi“, a declarat Ovidiu Jurca, vicepresedinte BNS.

De asemenea, se are în vedere o unificare a timpului de lucru săptămânal pentru toate ţările comunitare, maximum fiind de 48 de ore, în paralel cu introducerea clauzei „opt-out individual“. „Pe motiv că fiecare lucrător este lăsat să decidă dacă munceste mai mult, vor apărea situaţii de exploatare a oamenilor. De frică să nu-si piardă locurile de muncă, salariaţii vor accepta orice condiţie impusă de conducerea societăţii unde lucrează. Ei depind de angajatorii lor si este clar că nu vor putea niciodată să aleagă altceva decât ceea ce doresc acestia. Consecinţele imediate ale unei astfel de schimbări sunt scoaterea plăţilor suplimentare si limitarea apariţiei unor noi locuri de muncă. Patronii vor de fapt să folosească mai puţini lucrători pentru muncă mai multă“, a declarat pentru Saptamana Financiara, Bogdan Hossu, presedinte CNS Cartel Alfa.

În România, programul de lucru este reglementat prin Codul Muncii si este de 40 de ore săptămânal. Perioada care depăseste acest interval este plătită suplimentar sau este echivalată în timp liber. Modificările Directivei timpului de lucru sunt importante pentru ţara noastră, în condiţiile în care s-ar putea ajunge la prelungirea săptămânii de muncă la sase zile sau la cresterea numărului de ore lucrate zilnic. Reprezentanţii patronilor sunt de părere că ar fi o măsură bună, mai ales pentru unele domenii de activitate. „Pe fondul crizei mondiale, trebuie să ne gândim la soluţii pentru a depăsi acest colaps economic. Orele de muncă în plus duc la o crestere a productivităţii si automat au efecte asupra industriei. Nu cred că ar fi rău, dacă în infrastructură, de exemplu, s-ar lucra si sâmbăta“, a declarat Mihai Păsculescu, director general al asociaţiei patronale UGIR 1903.

Si reprezentanţii autorităţilor statului sunt de parere ca exploatarea salariatilor este un lucru bun! Nicolae Bratu, inspector general de stat adjunct în Inspecţia Muncii, consideră că sunt multe pături sociale care si-ar dori să muncească mai mult, o zi de lucru în plus aducând bani mai mulţi la sfârsit de lună. „Mai multe firme vor fi dispuse să prelungească timpul de lucru, având în vedere că nu se va mai face plata în regim special. Si salariaţii vor fi câstigaţi. Când noua directivă va fi votată în Parlamentul European noi nu vom putea face altceva decât s-o acceptăm literă cu literă“, a conchis Bratu.

Iata ce cred lideri sindicatelor, care cunosteau în detaliu, la vremea documentarii, propunerea de modificare a Directivei europene:

Dumitru Costin, presedinte BNS : „Problema cea mare este cea legată de redefinirea timpului de lucru. Dacă o astfel de iniţiativă este acceptată, un patron va fi liber să facă ce doreste cu timpul angajatului. Nu e vina salariatului că un conducător de societate nu si-a făcut un proiect de afaceri în asa fel încât să-si încadreze activitatea în timpul alocat programului de lucru„.

Iacob Baciu, presedinte CSDR: „O astfel de măsură nu va duce doar la transformarea sâmbetei în zi lucrătoare. Prin redefinirea programului, riscăm să ne transformăm în roboţi (n.r. mai bine zis, sclavi), existând libertatea pentru angajatori să prelungescă timpul de lucru si la 60 de ore săptămânal„.

Ovidiu Jurca, vicepresedinte BNS: „Este o birmanizare a economiei comunitare. Strânsi cu usa să devină competitivi, patronii fac presiuni pe salariaţi. Pentru România o decizie de acest gen este cu atât mai periculoasă cu cât se stie că abuzurile sunt o practică frecventă. ”

5 Comments

  1. Romana says:

    Va fi groaznic daca o astfel de masura va fi aprobata. Caci tot omul de rand nu va mai trai, va fi pur si simplu un robot pentru as castiga dreptul la viata.
    Este inacceptabil sa se intample asa ceva.
    Tot timpul se vorbeste de eficienta, de viteza, de bani, insa nimeni nu ne spune sa mai si TRAIM.

  2. alin says:

    pai daca accepta cineva asta inseamna ca accepta sa fie sclav

  3. calin says:

    daca lucrezi la patron esti un fel de sclav..acum depinde cat timp :)… si unde alergam ?…saptamana de 48 de ore e o aberatie din moment ce sunt fabrici ce trimit oameni in somaj tehnic … in momentul de fata nu cred ca opreste nici un patron pe cineva sa munceasca mai mult..chiar daca legea ii interzice..dar daca legea ii va da si puterea sa il oblige ..va fi „minunt”… creativitatea are si timpi morti..si cum nu toti lucram la banda rulanta e normal sa ai si timp in care faci altceva…care poate pe viitor sa iti aduca beneficii..asta cum cunatizatea minunatii din UE … sper totusi sa nu se voteze 48 ore pe saptamana….

  4. Anonim says:

    Mi se pare o prostie sa se ia o astfel de masura. Ani la rand s-a lucrat 5 zile a cate 8 ore pe saptamana si cred ca acest lucru a fost adoptat cu un scop si acela ca omul are nevoie si de repaus pentru a-si incarca bateriile pentru o noua saptamana in care sa fie eficient, nu sa fii obosit la serviciu si sa faci in 8 ore ceea ai putea face in 5. Cred ca ar trebui i sa se implice aici…sanatatea, socialul… pentru ca nu suntem roboti sa fim indestructibili din punct de vedere al sanatatii si avem nevoie si de timp liber in care sa poti face si altceva pentru tine ca persoana.
    In plus mi se pare ca se aduce drept un pretext stupid aceasta criza economica mondiala. Patronii care simt ca sufera din aceasta cauza vor cere personal angajatilor sa vina ore suplimentare la munca astfel incat nu mi se pare necesara o lege in acest sens. Criza va trece si legea o sa ramana…
    Aadoptandu-se aceatsa lege o sa se profita si mai mult de pe urma angajatului obisnuit si tot societatea consumatoare si cei care arunca aiurea cu banii vor avea de castigat.
    Sper sa nu se voteze aceasta lege.

  5. Adrian says:

    Nu sunt de acord cu aceasta lege.

Leave a Comment