UE catre Bulgaria: Iti dau bani, nu-ti dau bani!

Comisia Europeană a decis, marţi, să retragă definitiv Bulgariei fonduri europene în valoare de 220 de milioane de euro, ne infomeaza Mediafax. Motivele invocate de Comisie pentru aceasta masura, sunt legate de masurile insuficiente impotriva coruptiei luate de Bulgaria si incapacitatea de a cheltui in timp util fondurile europene.

Una dintre cele mai sărace ţări ale UE, Bulgaria este, împreună cu România, ultimul stat care s-a integrat în Uniune, la 1 ianuarie 2007. Pentru cei mai multi dintre cetatenii romani, Uniunea Europeana e un fel de „mama a ranitilor” care da cu generozitate fonduri pentru dezvoltare, in scopul nobil de a ridica nivelul de trai al oamenilor muncii. In realitatea, UE se dovedeste a fi foarte zgarcita, atunci cand interesele o cer. Reamintim cititorilor nostri, ca Romania nu a reusit sa „acceseze” in 2007, nici un euro din fondurile structurale „oferite” de catre UE, desi a platit constiincios contributia catre bugetul UE.

Desigur, nu neaga nimeni faptul ca in Bulgaria, ca si in Romania dealtfel, coruptia e in floare. Dar nu acesta e, cred, motivul pentru care UE a taiat fondurile pentru Bulgaria. Pur si simplu, e vorba de bani. „Grija” UE pentru „banii contribuabililor”, exprimata prin vocea comisarei Krisztina Nagy, care a spus ca: „ceea ce facem este să protejăm interesele financiare ale contribuabulilor europeni, inclusiv ale contribuabililor bulgari. Nu putem accepta ca banii să nu fie utilizaţi corect„, este o simpla ipocrizie. UE este „faimoasa” prin modul in care risipeste banii cetatenilor.

Leave a Comment