Modelul euro face noi emuli!

Modelul monedei unice europene face noi emuli. Dupa ce tarile din America de Sud, reunite sub umbrela organizatiei UNASUR (Uniunea Natiunilor Sud Americane) si-au anuntat intentia de a adopta o moneda comuna, intr-un viitor mai indepartat, iata ca si ţărilor din America Centrală au convenit să adopte o monedă unică. La nivel de proiect se afla, de asemenea, introducerea unei monede unice pentru Mexic, SUA si Canada, numita amero. Primii pasi in aceasta directie au fost deja facuti prin creearea Parteneriatului pentru Securitate si Prosperitate intre SUA, Mexic si Canada care include si largeste atributiile NAFTA.

Cei opt sefi de stat ai tarilor din America Centrala au făcut publică decizia de a adopta o moneda comuna la sfârşitul celui de-al 33-lea summit al ţărilor central americane, desfăşurat în Honduras. Ei au anunţat că acordul pentru o monedă unică reprezintă unul dintre elementele planului de măsuri pentru “amortizarea impactului regional al crizei financiare internaţionale”. Acest plan prevede şi crearea unui fond comun de credit, economic şi financiar, în contextul negocierilor America Centrală – Uniunea Europeană. În prezent El Salvador şi Panama folosesc dolarul american, iar Belize, Costa Rica, Republica Dominicană, Guatemala, Nicaragua şi Honduras au propria monedă naţională.

2 Comments

  1. dan says:

    crearea uniunii nord americane este doar un prilej pentru guvernantii americani de a schimba constitutia americana, care le sta ca un spin in ochi datorita unor prevederi care asigura libertati individuale inviolabile cetatenilor. Cu aceasta ocazie se pot acoperii si violarile constitutiei facute pina acum ( FED, etc..) iar suprimarea libertatilor individuale facute prin legi speciale ( antiterorism, etc…) se vor legifera definitiv.
    Acelasi lucru au nevoie si guvernantii de la Bucuresti, care au nevoie ca de aer de modificarea Constitutiei, considerata proasta acum dupa uninominal si excesele Presedintelui, dar care contravin la capitolul independenta si suveranitate cu reglementarile U.E.
    Asa ca atentie la modificarile propuse pentru modificarea Constitutiei!

  2. Pai, am vazut cu totii cum au modificat Constitutia in 2003. „Referendumul” de atunci a fost o gluma proasta! Pur si simplu, au venit cu saci intregi cu voturi, numai ca sa se obtina o participare de 50%! Atunci mi-am dat seama, definitiv, fara nici o urma de dubiu, ca nu exista nici un pic de democratie si libertate in Romania!

Leave a Comment