Newspeak (noua limba) devine oficiala in Marea Britanie!

In tara lui George Orwell, lumea din romanul 1984 devine din ce in ce mai reala. Expresia Big Brother a devenit o banalitate, intr-o tara unde sunt probabil mai multe camere de supraveghere video decat locuitori. Insa orwellizarea societatii britanice – fenomen care se manifesta in intreaga Europa, dealtfel, inclusiv in Romania – e un fenomen mai complex. Pe langa crearea unui stat politienesc in care cetatenii sunt urmariti non stop (spre „binele” lor, desigur), se duce un atac direct impotriva gandirii critice, prin pervertirea si distrugerea limbii! Primii vizati sunt copii!

Cuvinte legate de creştinism, monarhie, istoria Marii Britanii şi natură au fost scoase dintr-unul dintre cele mai cunoscute dicţionare pentru copii din lume. Printre cuvintele care au dispărut din ultima ediţie a Oxford Junior Dictionary se află “discipol”, “episcop”, “capelă”, “imperiu”, “abate” şi “încoronare”. Acestea au fost înlocuite de cuvinte precum “blog”, “MP3 player”, “voicemail”. Conform Editurii Universităţii Oxford, dicţionarul, care se adresează celor în vârstă de peste şapte ani, ar trebui să evolueze pentru a reflecta faptul că Marea Britanie este o societate modernă, multiculturală, multireligioasă.

Editorii consideră că tinerii din ziua de astăzi se pot descurca şi fără cuvinte ca “pitic”, “elf”, “altar”, “călugăr”, “călugăriţă”, “psalm”, “sfânt”, “păcat”, “diavol” şi “vicar”. “Încoronare”, “ducesă”, “duce”, “împărat”, “imperiu”, “monarh”, “deceniu” au fost, de asemeni, scoase din dicţionar. Vocabularul copiilor nu ar trebui să conţină cuvinte precum “castor”, “mistreţ”, “bou”, “ghepard”, “leopard”, “homar”, “stridie”, “panteră”, “pelican”, “pudel”. Se crede că mai importante pentru copii sunt cuvinte ca “celebritate”, “chatroom”, “analog”, “voicemail”.

In noua programă scolară, copiii englezi din clasele primare ar urma să învete despre homosexualitate prin intermediul unor basme si cărti pentru copii. Noua programă este sustinută de Ministerul Educatiei si este concepută pentru a ajuta scolile să se conformeze unei legi noi care prevede promovarea comportamentului homosexual în scolile britanice. Există o scoală care foloseste deja un basm – “Regele si regele” – prin care copiii află despre un print care respinge trei printese pentru ca în final să se îndrăgostească si să se “căsătorească” cu un alt print. „

De asemenea, profesorii din Marea Britanie nu mai au voie sa foloseasca expresia “mama si tata” si nu vor trebui sa presupuna ca elevii au parinti heterosexuali. Incepand cu varsta de patru ani, copiii vor fi familiarizati cu ideea ca exista si cupluri de acelasi sex, iar profesorii trebuie sa se asigure ca elimina atitudinile „homofobe” din comportamentul elevilor, precizeaza noile directive concepute de ONG-ul Stonewall (sponsorizat generos de UE) din Marea Britanie .

In momentul in care profesorii discuta cu copiii despre casatorie, trebuie sa le spuna despre drepturile civile ale partenerilor si despre drepturile de adoptie ale homosexualilor. Documentul precizeaza ca elevii care isi catalogheaza colegii ca fiind “gay” trebuie sa fie tratati asemenea rasistilor, demonstrand astfel “toleranta zero” fata de folosirea acestui cuvant care reprezinta o insulta. Referitor la copiii cu varste intre 11-14 ani, directivele sugereaza ca: “Scolile ar trebui sa faca eforturi pentru a discuta cu elevii inclusiv despre faptul ca exista parinti de acelasi sex, evitand sa afirme ca elevii au o “mama si un tata”. „

One Comment

  1. camere de supraveghere says:

    „In noua programă scolară, copiii englezi din clasele primare ar urma să învete despre homosexualitate prin intermediul unor basme si cărti pentru copii..” nu vreau sa ma gandesc ce gandire vor avea copii respectivi in adolescenta, incotro ne indreptam ?

Leave a Comment