Irlanda va organiza un nou referendum in privinta Tratatului de la Lisabona.

AFP: Guvernul irlandez a decis sa tina un nou referendum in privinta Tratatului de la Lisabona cel tarziu pana in octombrie 2009. Aceasta decizie, dupa ce va fi confirmata in cadrul unei intalniri la Bruxelles, va pava calea intrarii in vigoare a Constitutiei UE la sfarsitul anului viitor, asa cum se preconizase de la bun inceput.

Guvernul irlandez este hotarat sa ratifice Tratatul de la Lisabona pana la sfarsitul termenului actualei comisii, termen care se incheie in octombrie 2009. Irlanda e obligata prin Constitutie sa adopte textul printr-un referendum; celelalte state facand asta prin parlamente. Ministrul irlandez pentru afaceri europene, Dick Roche, a afirmat: „Din punct de vedere constitutional, nu exista alta sansa decat un al doilea referendum„.

Era de asteptat o asemenea decizie din partea guvernului irlandez. Pot sa pariez de pe acum ca Tratatul va fi votat de alegatorii irlandezi in 2009. Va avea loc o campanie de imagine mai buna, iar guvernantii le vor promite cetatenilor irlandezi ca vor fi introduse amendamente in privinta neutralitatii Irlandei si a altor probleme generate de acest tratat. Fireste, nu se vor tine ulterior de cuvant! In cazul ca poporul irlandez se va incapatana sa voteze negativ, n-ar fi imposibil ca rezultatele sa fie „ajustate” (conform principiului: nu conteaza cine si cum voteaza, conteaza cine numara voturile) – interesele sunt prea mari ca sa li se permita cetatenilor de rand sa-si spuna parerea! In acelasi timp, se va atinge si un alt obiectiv: se va spune ca, iata, exista democratie in cadrul UE! Chiar daca realitatea e cu totul alta.

As mai face inca o observatie, oarecum hazardata, dar n-ar fi imposibil sa fie adevarat ce spun. Nu cred ca scandalul cu „dioxina” din carnea de porc din Irlanda a fost intamplator! Mai degraba, eu cred ca UE a vrut sa dea o lectie guvernului irlandez, pentru a-i convinge si pe politicienii mai reticientii din aceasta tara. E curios ca anuntul guvernului irlandez in privinta organizarii unui nou referendum in Irlanda a venit doar dupa izbugnirea acestei „crize”, absolut artificiale in realitate!

Leave a Comment