Un europarlamentar britanic anunta „inceputul sfarsitului” Uniunii

Sedinta Parlamentului European – Bruxelles, 8 oct. 2008. Nigel Farage, Presedinte al Grupului Independenta/Democratie, vorbeste despre criza financiara si „solutia de urgenta” a euro-birocratilor: incercarea de a transfera si mai multa putere catre institutiile „europene” pentru a spori controlul asupra sistemelor monetare nationale.

Sursa inregistrarii video: biblioteca audio-vizuala a Parlamentului European.

„Singurul mod a a opri tarile sa actioneze in propriul lor interes este sa le iei aceasta putere, sa formezi o Trezorerie Europeana care sa aiba putere asupra taxelor si cheltuielilor guvernelor. Am auzit cativa extremisti care au cerut aceasta. Nu o puteti face! Pentru ca nu va avea sprijinul populatiei. De fapt, aceasta masura va fi si mai nepopulara decat atat de mult uratul vostru ‘Tratat de la Lisabona’.

Ce s-a intamplat in ultima saptamana marcheaza inceputul sfarsitului. Bursele spun deja asta. Uniunea economica si monetara nu va dura, si nu sunt surprins; pentru ca nu a fost niciodata o zona monetara optima. O singura moneda nu se va potrivi niciodata atator state diferite si nu a beneficiat niciodata cu adevarat de sustinere publica.

Dar, trebuie sa fie ori una, ori alta: fie un stat European complet care controleaza tot, fie dezintegrare si revenire la controlul national. Criza ne loveste pe toti, insa eu vad o lumina la capatul tunelului, un posibil castig: inceputul sfarsitului pentru acest proiect in intregime nebunesc si nedorit.”

Leave a Comment