Sursa: http://www.adevarul.ro
Preşedintele Cehiei, Vaclav Klaus*, consideră că viziunea sa eurosceptică este împărtăşită de majoritatea cetăţenilor UE. În timp ce liderii europeni discută la Bruxelles relansarea economică, Vaclav Klaus, preşedintele eurosceptic al Cehiei, a criticat, la Bucureşti, măsurile populiste promovate de UE. Liderul de la Praga s-a arătat în special nemulţumit de atacurile lansate la adresa Cehiei, care va prelua la începutul anului viitor preşedinţia Uniunii Europene, fără să fi ratificat Tratatul de la Lisabona.
„Trebuie să insistăm pe faptul că nimeni nu este stăpânul UE sau al Europei. Vocea noastră este tot atât de importantă ca vocea oricui altcuiva. Regulile Uniunii Europene ar trebui să reflecte acest lucru”, a declarat preşedintele Klaus. Pentru a atenua temerile celor care pun sub semnul întrebării capacitatea Cehiei de a asigura o preşedinţie coerentă a UE, Klaus a dat asigurări că ţara sa va respecta standardele înalte.
Pe de altă parte, preşedintele ceh a insistat asupra faptului că niciuna dintre reglementările interne ale UE nu trebuie impusă cu forţa ţărilor membre. Klaus nu consideră că are o poziţie izolată în UE. „Viziunile promovate de mine sunt cele ale unei majorităţi tacite“, a spus preşedintele, care a ţinut totuşi să dea asigurări că abordările sale nu vor afecta preşedinţia cehă a UE.
„Cehia este o ţară democratică, iar vocea preşedintelui este numai o voce din mulţime. Noi nu avem un sistem democratic sau autoritar, iar vocea mea va fi reflectată în acţiunile preşedinţiei cehe în mod proporţional“, a explicat Klaus. Referitor la faptul că preşedinţia cehă a UE ar putea fi mai apropiată de Statele Unite, preşedintele Klaus a spus că nu aceasta este intenţia autorităţilor de la Praga. „Dar dorim să nu punem toate ouăle într-un singur coş“, a adăugat el, precizând că există căi alternative.
În ceea ce priveşte criza economică şi financiară, Vaclav Klaus a estimat că lucrurile vor reveni la normal în câţiva ani, chiar dacă “domnul Sarkozy zboară sau nu de cinci ori pe săptămână peste Ocean la americani, cu sau fără pachetele de salvare gândite de domnii Paulson şi Bernake”.
De altfel, liderul de la Praga a comparat criza cu gripa, care trece de la sine: „îţi ia o săptămână să te vindeci dacă mergi la doctor şi şapte zile dacă nu faci nimic”, a spus Klaus. Preşedintele ceh s-a declarat apoi convins că Cehia nu va fi afectată de criza economică, deoarece sistemele bancar şi financiar ale ţării nu au au fost expuse în ultimii 10 ani unor împrumuturi toxice. “În plus, suntem norocoşi că nu avem euro. Coroana cehă ne izolează de economia mondială”, a menţionat Vaclav Klaus. El s-a declarat îngrijorat de faptul că această criză va fi utilizată „pentru subminarea instituţiilor fundamentale ale capitalismului şi a pieţelor libere“.
Preşedintele ceh a subliniat apoi că “este de datoria noastră să protejăm pieţele libere împotriva atacurilor politicienilor iresponsabili”. Vaclav Klaus a afirmat că Cehia nu se va număra printre cei care promovează măsuri populiste în ceea ce priveşte criza economică, cu referire la măsurile radicale în privinţa naţionalizării băncilor care sunt adoptate în prezent.
Pe lângă dosarele majore ale UE, preşedintele Klaus nu a uitat să vorbească la Bucureşti şi despre problema încălzirii globale. El a menţionat că nu este de acord cu acest scenariu alarmist, în opinia sa, clima actuală fiind la fel ca în ultimii 10.000 de ani. “Ar putea avea loc o creştere de temperatură, dar o catastrofă climatică nu intră în discuţie”, a susţinut Klaus.
De altfel, preşedintele ceh a spus că problema încălzirii globale este o ideologie care se răspândeşte rapid la nivelul UE, el adăugând că nu este de acord cu ideea radicală a protejării mediului şi cu „alarmismul privind încălzirea globală“. Ulterior, preşedintele ceh, întrebat în legătură cu poziţia pe care preşedinţia cehă o va avea faţă de pachetul UE privind schimbările climatice, a spus că „nu va fi una de susţinere evidentă“.
* Vaclav Klaus s-a născut la Praga la 19 iunie 1941. Şi-a efectuat studiile superioare la Facultatea de Economie pe care a absolvit-o în anul 1963. Deschiderea din Cehoslovacia i-a permis să studieze în Italia şi în SUA, în 1969. În politică a intrat în noiembrie 1989, când a fost numit ministru federal al Finanţelor. La sfârşitul anului 1990, Klaus a fost ales preşedinte al celei mai puternice mişcări din ţară – Forumul Civic. În februarie 2003 a fost ales preşedinte al Cehiei, obţinând un al doilea mandat în 2008. Este autorul unor importante teorii economice mai ales în domeniul economiei de piaţă şi al monetarismului.
Comentarii recente