Porunca de la UE: Din acest an vom avea pasapoarte biometrice!

Uniunea Europeana a impus in Romania pasapoartele cu cipuri electronice care contin datele biometrice desi a fost dovedita deja nesiguranta acestora. Bineinteles politicienii romani s-au conformat supusi, Romania fiind singura tara din lume care a implementat direct ambele sisteme de identificare (faciala si amprente digitale). Primii care vor primi acest tip de pasaport vor fi locuitorii judetului Ilfov, urmand ca pana in 30 iunie sistemul sa fie functional in toata tara. Sfatul nostru: schimbati-va pasapoartele acum cat mai puteti primi din cele fara cip. Tot din acest an ar fi trebuit introduse carti de identitate (buletine) electronice. Din fericire, masura a fost amanata inca doi ani. La fel, va recomandam sa va schimbati in urmatorii doi ani buletinele pentru a primi buletine normale.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Gabriel Oprea, a vizitat, miercuri, Centrul Naţional Unic de Personalizare a Paşapoartelor Electronice, unde începând cu această zi se vor produce noile tipuri de paşapoarte, care conţin 50 de elemente de siguranţă, faţă de 32 existente pe actualele documente. Elementul de noutate al paşaportului biometric este introducerea unui cip (RFID) care include datele personale ale deţinătorului.

Noile paşapoarte sunt dovadă a faptului că România îşi poate îndeplini responsabilităţile pe care le are că ţară membră a Uniunii Europene. Introducerea unor elemente suplimentare de siguranţă şi, bineînţeles, controlul strict la graniţe au rolul de a împiedica exportul şi importul de infracţionalitate”, consideră ministrul Administraţiei şi Internelor. Gargara cu care ne-am obisnuit, dealtfel.

Potrivit sursei citate, România este singurul stat din lume care emite un model de paşaport electronic care cuprinde, chiar de la momentul introducerii, ambele elemente de identificare, respectiv imaginea facială şi amprentele digitale. Suntem cei mai cu mot la capitolul orwellizare!

Începând cu 31 decembrie 2008, România, ca stat membru UE, poate emite paşapoarte electronice în conformitate cu Regulamentul nr. 2252/2004 al Consiliului European, privind standardele pentru elementele de securitate şi elementele biometrice integrate în paşapoarte şi în documente de călătorie emise de statele membre.

Conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 94/2008 pentru stabilirea unor măsuri privind punerea în circulaţie a paşapoartelor electronice, precum şi producerea altor documente de călătorie, personalizarea paşapoartelor electronice se realizează de către Centrul Naţional Unic de Personalizare a Paşapoartelor Electronice, care functionează în structura Direcţiei Generale de Paşapoarte a M.A.I.

Conform aceluiaşi act normativ, producerea blanchetelor (paşapoarte în alb) se realizează de către Compania Natională “Imprimeria Natională”. (Moldova Noastra)

3 Comments

  1. Mihai says:

    Ar trebui sa ne implicam mai mult in aceasta problema.
    Marea majoritate dintre noi suntem pasivi; ne multumim doar sa citim ceva pe internet, dar nu facem nimic.
    Asadar, cititorule, oricine ai fi poti sa faci ceva.
    Daca ai un site/blog poti sa faci mai multe…
    Daca nu ai, si nu te pricepi la asa ceva, dar vrei sa informezi pe altii ce inseamna pasaport biometric, ce inseamna biocip etc. si unde ne duc aceste poti sa postezi comentarii pe paginile de internet ale ziarelor.
    Totul e sa vrei sa te implici.
    Si acum niste legaturi:
    film despre carduri si biocipuri
    un site nou despre aceasta problema si nu numai

  2. Gravu M says:

    Stiu in ce consta avantajele tehnologiei RFID pentru cei ce vor sa monitorizeze marfurile sau oamenii care au aplicate tag-uri RFID sau cipuri. Nu gasesc un specialist care sa ma lamureasca daca informatiile memorate digital ( ca pe CD-uri ?) pe cipul respectiv , pot fi citite de orice persoana care detine un transponder adecvat, daca pot fi modificate sau virusate , daca la primirea actului respectiv la politie , i se va arta cetateanului continutul cipului. De unde stim ca nu-s trecute informatii despre noi , care nu ne convine sa fie citite si stiute de oricine poate face asta ?De altfel , nici adresa si profesia nu sunt date pe care sa le afle oricine, cum ar fi posesorul unui mobil Samsung sau Nokia cu mini- transponder.

  3. mihai says:

    De ce trebuie ca noi sa fim printre primele tari din UE care adopta pasapoartele biometrice? Eu cred ca avem alte prioritati mai importante decit sa cheltuim banii pt pasapoarte biometrice.E important sa semnam cit mai multi petitia http://www.petitieonline.ro/cauta-pasaporte+biometrice-1.html si sa protestam pt drepturile noastre, doar traim intr-o tara democratica

Leave a Comment