UE vrea sa interzica televizoarele cu plasma!

Vor fi interzise televizoarele cu plasma in Europa? Se pare ca da, daca o propunere a UE va intra in aplicare. Motivul invocat de UE este acela ca televizoarele cu plasma consuma mai multa energie electrica decat televizoarele cu tub catodic si cele lcd, pentru aceeasi diagonala. Totusi, in mod evident, calitatea imaginii este mult superioara in cazul televizoarelor cu plasma, ceea ce, in ciuda pretului lor mai mare, le face atractive pentru cei mai instariti.

Probabil că nu toate plasmele vor fi interzise şi nu dintr-odată, dar s-ar putea decide ca modelele „cel mai intens consumatoare de energie” (valabil si pentru LCD-uri cu diagonala mare) să fie retrase de pe piaţă într-un interval dat, informeaza publicatia Daily Telegraph. De pildă, până în 2012, în cele 27 de state UE nu ar mai trebui să se afle în vânzare becuri incandescente clasice. Din acel an ar trebui să se comercializele numai becuri ecologice, mate, a căror lumină nu este agreată de toţi oamenii şi e mai daunatoare pentru ochi decat lumina unui bec cu incandescenta.

În privinţa plasmelor, se consideră doar că sunt dăunătoare mediului (vechea poveste cu „incalzirea globala”, pe care o resimtim(sic) in aceste zile in Romania), mai ales după ce, pe lângă cele achiziţionate pentru a fi instalate acasă, nenumărate asemenea aparate au fost cumpărate de autorităţi publice, care transmit diverse mesaje prin intermediul lor, şi de proprietari de localuri, care îşi sporesc vânzările dacă le oferă clienţilor posibilitatea de a urmări un film sau un meci. In intentia UE de a interzice televizoarele cu plasma, se ascund si diverse interese ale producatorilor de televizoare.

Producatorii mari de televizoare plasma ca Pioneer, Panasonic, Hitachi, promoveaza diagonalele mari (desi au aparut si lcd tv de 46 de inci), negru mai bun (datorita faptului ca tehnologia nu se bazeaza pe prezenta unei lumini permanente de fundal), timp bun de raspuns, unghi de vizualizare mare (valabile si la unele LCD-uri). Datorita tehnologiei de fabricatie, diagonalele mici nu sunt viabile la plasma TV, de aceea acestea au diagonale peste 37 de inci. In plus, datorita posibilitatii de reproducere mai buna a negrului, televizoarele cu plasma ar fi mai indicate pentru medii de tip home-cinema (cu lumina estompata).

De cealalta parte sunt companii care au dezoltat preponderent tehnologia LCD – Sony, Lg-Philips, Samsung, care promoveaza superioritatea aceste tehnologii prin rezolutia mai buna oferita (desi sunt si plasme care suporta rezolutii de 1024 x 769, sau char 1920 x 1080), prin imbunatatirea continua a timpilor de raspuns a imaginii si a unghiului de vizualizare. Datorita tehnologiei specifice, LCD TV se preteaza mai bine in medii luminoase. De asemenea, televizoarele LCD se regasesc si la diagonale mai mici – de la 20 de inci in sus.

Leave a Comment