UE pregateste anexarea Islandei si Norvegiei in 2009.

Sursa: http://www.brusselsjournal.com/node/3714

Comisarul UE pentru extindere, Oli Rehn, a declarat in cadrul unei videoconferinte tinute la Oslo (capitala Norvegiei) cu Reykiavik (capitala Islandei) ca UE e pregatita pentru o cerere de aderare din partea Islandei, care ar putea fi rezolvata rapid. Oli Rehn a mentionat explicit ca Islanda si Norvegia ar putea deveni membre UE pana la sfarsitul anului, chiar inaintea Croatiei.

Islanda a avut probleme financiare serioase in anul 2008, ca urmare a crizei bancare mondiale. Practic, sectorul bancar islandez a colapsat. Valoarea coroanei islandeze (moneda oficiala) s-a prabusit, ceea ce a reprezentat un dezastru pentru islandezii care se imprumutasera in euro si care s-au trezit in imposibilitatea de a-si plati datoriile. Au avut loc numeroase demonstratii de protest la care s-au reunit mii de oameni, ceea ce pentru o tara cu 300.000 de locuitori este semnificativ.

Islanda si Norvegia sunt tari membre ale NATO, EFTA (European Free Trade Agreement), EEA (European Economic Area) a spatiului Schengen. De-a lungul anilor, populatia din Islanda s-a opus intr-o covarsitoare majoritate integrarii in UE. Din acest motiv, politicienii din aceasta tara nici macar nu au organizat vreun referendum in aceasta privinta. In Norvegia s-au organizat doua referendumuri in privinta aderarii la UE, dar populatia a votat impotriva.

Unul dintre motivele cele mai importante pentru care islandezii si norvegienii nu au vrut sa intre in UE, este acela ca economia acestor tari depinde in mare masura de industria de pescuit (in Islanda, ponderea pescuitului in cadrul economiei este covarsitoare). Insa, prin integrarea in UE, Islanda si Norvegia ar fi obligate sa permita pescadoarelor din tarile UE sa pescuiasca in apele sale teritoriale, conform politicii de cote de pescuit a UE.

Odata cu criza financiara, opozitia fata de intrarea in UE s-a mai diminuat in Islanda. Astfel ca integrarea acestei tari in UE pare destul de probabila. Totusi, ce se ascunde in spatele „bunavointei” comisarului Oli Rehn, care a promis o integrare rapida pentru Islanda si Norvegia? E adevarat ca prin faptul ca Islanda si Norvegia sunt membre ale EEA, o buna parte din legislatia UE este deja implementata in aceste tari. Sistemul financiar islandez este la pamant, totusi, exista sansele unei redresari care ar face Islanda un contribuitor net la UE. Apele maritime din jurul Islandei sunt si ele atractive pentru guvernele unor tari ca Spania si Portugalia. In cazul unei integrari rapide a Islandei, masina de propaganda va spune ca UE a salvat economia Islandei.

Totusi, mai exista si problema intrarii/sau nu in zona euro. Este greu de crezut ca odata cu admiterea in UE, Islanda va intra automat in zona euro. Cel mai probabil, acest lucru se va intampla dupa ce starea financiara a tarii se va fi ameliorat.

Leave a Comment