Revoltele sociale se raspandesc in Uniunea Europeana.

Mişcările sociale par a lovi Europa din toate părţile, chiar dacă la bază nu au aceeaşi rădăcină. Însă, pe fondul actualei crizei economice, tensiunile sociale au escaladat in mai multe tari europene. Şefii de stat şi de guvern din UE intenţionează să discute, în cadrul unei reuniuni de urgenţă programată pentru luna martie, problema revoltelor sociale şi a protestelor violente, informează cotidianul britanic „The Telegraph”. Odata cu revoltele sociale care afectează deja Bulgaria, Letonia, Lituania, Ungaria, Grecia şi Islanda, liderii politici ai UE au considerat că este necesară o abordare concertată pe plan comunitar. Probabil, cu aceasta ocazie, Jandarmeria Europeana isi va intra serios „in paine”.

Sindromul grecesc”, aşa cum au fost denumite mişcările violente ale tinerilor eleni, riscă să ajungă şi în alte state europene. Şomajul, creşterea preţurilor şi o putere de cumpărare tot mai mică va „paraşuta” Europa în centrul unui haos social. Efectele puternice şi perverse ale crizei sunt, în prezent, cel mai greu resimţite de Islanda, unde acţiunile de protest împotriva politicilor economice ale Executivului au fortat guvernul sa accepte organizarea de alegeri anticipate.

Nici în Grecia, tensiunile sociale nu au putut fi dezamorsate, chiar dacă autorităţile au aplicat „modelul” rusesc al arestărilor în masă în cazul protestelor studenţilor. Începând de vineri, mii de agricultori eleni au blocat drumurile care leagă sudul ţării de nord si in acelasi timp si frontiera cu Bulgaria. Agricultorii sunt nemultumiti de scaderea preturilor produselor agricole si de sprijinul redus din partea statului.

In acelasi timp, criza economica devine tot mai grava. Marea Britanie a intrat oficial in recesiune economica, PIB scazand cu 1.5% in ultimul an. In acelasi timp, tot mai multi britanici au ajuns in incapacitatea de a-si plati ratele la case, astfel ca numărul proprietăţilor imobiliare reintrate în posesia băncilor a crescut cu 92%, creşterea fiind mai accelerată în ultimul trimestru. O statistica arata ca o familie britanică îşi pierde casa la fiecare zece minute.

De cealalta parte a baricadei, ignorând situaţia dezastruoasă în care au fost aduse şi cele mai mari bănci, lovite de criza financiară, dar şi de managementul defectuos, bancherii de prin toate colţurile lumii refuză cu încăpăţânare să renunţe la avantajele băneşti enorme pe care le aveau până acum. De exemplu, personalul de la banca britanica Northern Rock (acum deţinută în majoritate de stat) va primi bonusuri de 8,8 milioane de lire sterline (bani ai contribuabililor) pentru că şi-au făcut o parte din treabă (mai exact, au returnat o parte din cele 27 de miliarde date de stat), scrie The Daily Mail.

Cum se pregateste Romania de criza si de protestele sociale care o vor insoti cu siguranta? Pai, in primul rand, an de an, numarul jandarmilor a crescut (in 2009, teoretic, n-ar trebui sa se faca noi angajari in Jandarmerie, dar ramane de vazut; oricum, numarul jandarmilor, politistilor, politistilor comunitari etc. din Romania este foarte mare). In acelasi timp, prin legea 298/2008, s-a legiferat urmarirea si interceptarea tuturor comunicatiilor telefonice si electronice din Romania. O definitie perfecta a statului politienesc.

Din punct de vedere economic, guvernul Romaniei se balbaie continuu. Nu a fost nici macar votat bugetul de stat pe 2009, asa ca e greu de spus ce masuri economice vor fi luate in realitate! Ce e clar e faptul ca moneda nationala, leul, este in cadere libera ceea ce va antrena o explozie a preturilor, care, corelata cu inghetarea anuntata a salariilor si pensiilor, inseamna o saracire tot mai accentuata pentru majoritatea populatiei.

Leave a Comment