Fermierii englezi resping planurile Uniunii Europene de ‘cipare’ a 30 de milioane de oi!

Revolte declanşate de propunerile de impunere a identificării electronice a fiecărui animal THE GUARDIAN (Marea Britanie), 8 februarie 2009 – Crescătorii britanici de oi sînt în pragul revoltei, ca urmare a propunerilor Comisiei Europene prin care li se impune să-şi eticheteze electronic şi să identifice fiecare animal din şeptelul naţional de 30 de milioane de capete. Ei susţin că demersul va devasta industria şi i-ar putea constrînge pe fermieri să iasă în stradă în semn de protest, dacă Bruxelles-ul insistă asupra impunerii reglementării despre care ei spun că este „nebunească” şi „inutilă”.

Reglementările, care urmează să fie aplicate din ianuarie anul viitor, impun aplicarea unei etichete electronice pe urechea fiecărei oi. Măsura este menită a ţine evidenţa fiecărui animal, după epidemia de febră aftoasă din 2001. Dar Marea Britanie are cele mai multe oi dintre ţările europene şi fermierii, deja confruntaţi cu presiuni din cauza preţurilor în scădere şi a marjelor mici de profit, spun că nu este realizabilă şi nici măcar necesară. „Sîntem pregătiţi să combatem această măsură pînă la capăt”, spune fermierul John Hore, din Pilning, din apropiere de Bristol. „Sentimentele sînt atît de puternice, încît este foarte posibil să-i vedem pe fermieri ieşind în stradă. Pur şi simplu nu sîntem ascultaţi. şi este nevoi e ca guvernul să ne sprijine ferm. Avem 30 de milioane de ovine în această ţară – probabil mai mult decît restul Europei la un loc. Ei vor ca fiecare dintre aceste oi să fie identificată individual. Şi fermierii spun „Nu, pur şi simplu nu este posibil”. Aceasta ar putea fi pentru industria ovinelor ceea ce este tuberculoza pentru industria bovinelor”. John Mercer, consilier la Sindicatul Naţional al Fermierilor, spune: „Este o regulă nebunească. Nu este dorită. Nu este necesară. şi ar putea devasta industria ovinelor. Realmente avem nevoie de presiuni politice acum.”

Fermierii argumentează că ovinele britanice sînt deja identificate prin numere şi mişcările turmelor sînt înregistrate. Aceasta, pe lîngă restricţiile aplicate deplasării animalelor în timpul epidemiilor, sînt măsuri suficiente pentru combaterea unor noi contaminări, spun ei. Costurile uriaşe asociate introducerii programului – aproximativ 5.000-6.000 de lire sterline pentru aparatul de scanare a etichetelor, care ar putea costa la rîndul lor între 50 p şi 1,50 lire sterline bucata – ar fi suficiente pentru a doborî unele ferme, susţin ei.(…)

Leave a Comment