În jurul orei 11.00, circa 300 de ciobani s-au strâns în faţa sediului ANSVSA (Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor) din Capitală, unde au organizat un protest. Aceştia şi-au arătat nemulţumirea faţă de ordinul 111, intrat în vigoare începând cu 1 februarie, care prevede normele prin care sunt comercializate produsele de origine animalieră. Ordinul îi obligă să devină persoane fizice autorizate şi să eticheteze brânza pe care o comercializează în piaţă. „Cu ordinul ăsta nu mai putem să vindem nici măcar o sticlă de lapte în piaţă“, a declarat un cioban.
Oierii au mai protestat şi faţă de condiţiile grele de identificare şi înregistrare a animalelor şi faţă de neregulile înregistrate în rândul medicilor veterinari din teritorii. Au fost prezenţi reprezentanţi ai sindicatelor şi asociaţiilor crescătorilor de ovine şi caprine din şapte judeţe: Sibiu, Iaşi, Gorj, Ialomiţa, Botoşani, Timiş, Hunnedoara. Protestul s-a încheiat la ora 1.30, iar reprezentanţii fermierilor sperau să intre într-un dialog direct cu reprezentanţii autorităţii. Bineinteles, fara succes! Pe buna dreptate, oierii considera ca „ANSVSA apără interesele unui grup care aduce produse agro-alimentare din import si care vrea să elimine de pe piaţă produsele tradiţionale”. (Sursa: Adevarul)
Zadarnice sunt protestele ciobanilor! „Marea Poarta” de la Bruxelles a decis demult: taranii romani trebuie sa dispara! Cum indraznesc acesti … ciobani… sa faca ei concurenta marilor corporatii agroindustriale din Occident? Cum adica sa-si vanda ei liber laptele si branza in piete? E inadmisibil! Trebuie protejat cu orice pret importul de lapte subventionat din Uniunea Europeana si distrusa productia autohtona!
În condiţiile în care un litru de lapte îl dă cu 60 de bani, crescătorul trebuie să plătească, de pildă, două analize de lapte pe lună, care costă 160 de lei, apoi analiza furajelor, analiza produsului finit – 300 de lei şi altele. Taranii nu-si mai pot acoperi nici costurile: Un om care trăieşte de pe urma unui singur animal, de exemplu, nu va mai rămâne cu nimic. Practic, va plăti la stat contravaloarea a 2.600 de litri de lapte, în zece luni de zile.
Nici pentru cei care au mai multe animale nu e mai bine. La costurile taxelor, se mai adaugă o mulţime de alte cheltuieli, cu certificatului de producător, cu certificatul de sănătate al animalelor şi al producătorului sau cu etichetarea produselor. Plus că mai sunt şi cheltuieli cu hrana şi întreţinerea animalelor iar, pentru producătorii mai mari, mai sunt şi costurile cu stâna autorizată. De pildă, două vase moderne din inox pentru stors zerul din caş costă în jur de 5.000 de lei. În Sibiu, „judeţul oierilor”, numai 3% dintre ciobani au bani să facă toate investiţiile necesare pentru a respecta toate normele impuse.
Şi ceilalţi agricultori vor să protesteze. Săptămâna viitoare, sindicaliştii Agrostar vor picheta sediile Parlamentului şi Guvernului, iar luna viitoare vor scoate în stradă utilajele şi animalele, amenintand cu blocarea drumurilor nationale. „Bugetul acordat agriculturii în 2009, de 1, 37% din PIB este prea mic şi, dacă nu va creşte la cel puţin 4%, România va deveni dependentă de importul produselor agro-alimentare. Au fost scăderi dramatice la toate sectoarele, subvenţiile s-au mişcorat cu 50%. Acest buget înseamnă falimentarea tuturor agricultorilor şi creşterea numărului de şomeri”, a declarat Ştefan Nicolae, preşedintele Agrostar.
Comentarii recente