Irlanda si Cehia nu trebuie supuse la presiuni pentru a le determina sa ratifice Tratatul de la Lisabona, a declarat duminica, la Dublin, vicepremierul ceh pentru afaceri europene Alexandr Vondra, a carui tara asigura presedintia UE. Cam ciudata aceasta declaratie din partea unui oficial al UE, nu vi se pare? In mod tacit, se recunoaste ca Irlanda a fost deja supusa la presiuni masive pentru a organiza un nou referendum in privinta tratatului de la Lisabona. Aceste presiuni, dupa parerea mea, au culminat cu „scandalul dioxinei” din carnea de porc din Irlanda. La inceputul lunii decembrie 2008, guvernul irlandez a cedat, anuntand intentia de a organiza un nou referendum pana la sfarsitul anului 2009.
Intr-un comunicat, dupa discutiile de la Dublin cu seful diplomatiei irlandeze, Michael Martin, Alexandr Vondra a declarat: „Am convenit impreuna cu Martin ca premierul irlandez Brian Cowen, in cooperare cu presedintia ceha, sa isi informeze omologii la urmatorul consiliu european din 19 si 20 martie in legatura cu progresele realizate in formularea de garantii legale pentru Irlanda„, a adaugat Vondra. „Dar dreptul suveran al Irlandei de a decide cand va fi organizat noul referendum trebuie respectat„, a subliniat el. (ziare.com)
Cum se explica aceasta „marinimie” a UE fata de Irlanda? Totul este un joc de imagine. „Guvernul irlandez va face totul pentru a fi luate in calcul ingrijorarile poporului irlandez in ceea ce priveste Tratatul de la Lisabona„, a declarat, la randul sau, Martin, citat in comunicat. „Este in interesul Irlandei, in special in aceasta perioada de criza economica, ca nu existe nicio indoiala in legatura cu angajamentul nostru european„, a dat el asigurari. Cu alte cuvinte, irlandezilor li se va servi gogoasa „concesiilor” facute de catre UE Irlandei, exact in acelasi mod in care irlandezi au fost pacaliti sa revoteze Tratatul de la Nisa. Tonul conciliant al oficialilor UE este explicabil si in lumina unui sondaj recent, aparut in Irish Times, potrivit caruia, irlandezii ar aproba in proportie de 51 la suta tratatul de la Lisabona. Asta dupa ce, in iunie 2008, documentul a fost respins de 53,4 la suta dintre ei.
Eram sigurissima ca asa se „explica” povestea cu…dioxina din Irlanda! Am spus-o deja mai multor persoane,care,sigur,nu au „vazut”nici o legatura…Va multumesc pentru confirmare!
Nu trebuie sa luati ce am scris drept o „confirmare”. E doar o ipoteza personala. S-ar putea sa ma insel. Oricum, exista multe alte forme de presiune ale UE indreptate impotriva unei tari membre. Oricum, in general, politicienii tarilor membre sunt loiali UE.