UE a pus gand rau covrigilor cu sare!

Pentru sanatatea dumneavoastra, evitati excesul de sare, zahar si grasimi„. Placa asta se difuzeaza zilnic, la toate posturile de radio si de tv din Romania. Practic, nu exista pauza publicitara care sa nu se incheie cu acest „avertisment”. Nu vreau sa comentez, dar, sincer, pe mine ma scoate din sarite! Insa, mult mai grav e faptul ca, la nivelul UE, se propaga un adevarat „fascism alimentar”. Sub pretextul „protectie consumatorilor„, fireste, impotriva vointei lor, se dau mii si mii de directive care ne spus, in cele mai mici amanunte, ceea ce avem voie sau nu sa mancam.

Uniunea Europeana, in netarmurita ei dragoste pentru oameni, nu se multumeste doar sa ne toace nervii cu mesaje moralizatoare, dar produce directive care sa interzica „excesul” de sare, zahar si grasimi din alimente! Acum, sa nu fim rai. Nu doar UE face asta. Chiar Parlamentul Romaniei a votat o lege a „alimentatiei sanatoase in scoli„, lege care, noua, celor trecuti de o anumita varsta, ne aminteste de „alimentatia rationala” din „epoca de aur„!

Un exemplu concret: conform unei noi norme a UE, este permisa o cantitate maximă de un gram de sare per kilogram de produs de panificatie! Insa potrivit acestei norme, covrigii presarati cu sare vor trebui sa dispara de pe piata! In Germania, de exemplu, exista un covrig traditional, numit „bretzel”, care conţine cam 15 grame de sare per kilogram. De 15 ori limita admisa de catre UE! Desigur, nici covrigii de Brasov (cei cu sare) nu respecta normele ieuropene! In curand, o sa ne luam ramas bun de la covrigii cu sare! Fiindca Uniunea iEuropeana, ca o mama iubitoare ce e, are grija de „sanatatea noastra”.

Au aparut si reactii la aceasta directiva UE. Confederaţia germană a maeştrilor brutari se plânge că modificarea cantităţii de sare din covrig ar afecta dramatic imaginea produsului. Nici gustul nu va mai fi la fel, în condiţiile în care bretzelul se fabrică după o reţetă extrem de veche, cu anumite ingrediente. „Doar apelând la aditivi alimentari am putea compensa modificarea gustului. Nu credem că asta ar fi în interesul consumatorilor„, a explicat Matthias Wiemers, reprezentantul brutarilor.

Din punctul lor de vedere, proiectul european este un „non-sens”, pentru că o cocă mai puţin sărată ar deveni fadă şi greţoasă. „Pâinea germană, categorie din care face parte şi bretzelul, are o lungă tradiţie şi merită să o apărăm„, spun ei. „Lăsaţi bretzelul bavarezilor în pace!” s-a inflamat şi un parlamentar liberal, venit în sprijinul brutarilor. Din punctul său de vedere, reglementările europene ar însemna „moartea bretzelului tradiţional”.

6 Comments

 1. Ala says:

  E doar o intrebare. Eurosceptic tu esti acela care comentezi si pe Unimedia.md. MErsi mult daca imi raspunzi.

 2. Nu. Nici nu cunosc site-ul respectiv.

 3. Ala says:

  Mersi de raspuns

 4. Sergiu B. says:

  Ce se mananca cu greata fara sare, nu merita a fi mancat nici cu un kg de sare.
  Asta-i ca si cum as vinde murdarie cu zahar, si m-as plange de normele europene, care ma obliga sa reduc cantitatea de zahar – fara zahar e gretoasa, dar cu zahar e dulce si nu se simte miros si gust de murdarie.
  Cat despre covrigi, nu stiu daca ai gustat vreodata covrigi gustosi. Ceea ce se intampla sa mananc eu, aflandu-ma in Romania, era de fapt o impletitura de aluat cu mac si cu sare, care se inghitea greu. Nu am vazut in Romania covrigi adevarati, gustosi, semi-dulci semi-sarati, moi si aromati, proaspeti. Eu tot sunt eurosceptic, dar in cazul dat exagerezi.
  Daca UE va vota impotriva produselor modificate genetic, ce vei scrie? Ca-ti sunt limitate drepturile de a manca otrava?

 5. @Sergiu B. E problema mea ce vreau sa mananc, nici a ta, nici a unor birocrati cu fundul mare care freaca menta pe multi euroi la Bruxelles. Oricum, esti pe langa subiect. Problema nu e daca sunt sau nu „gustosi” covrigii. Putin imi pasa daca iti plac tie sau nu si nu e treaba ta daca am mancat eu sau nu covrigi „gustosi”. Ce ma deranjeaza e ca niste birocrati vor sa-mi controleze viata in cele mai marunte amanunte. Asta inseamna totalitarism, indiferent de pretextul folosit sau de „bunele intentii” din spatele unor astfel de masuri, unele de-a dreptul ridicole (cum e si asta cu covrigii). Stai linistit, UE nu va dicta legi (in UE, nu exista notiunea de vot) impotriva organismelor modificate genetic, ci dimpotriva. Oricum, otrava de gandaci e mult mai daunatoare decat toate soiurile modificate genetic la un loc + 100 de e-uri. Sau soda caustica. Sau bautul de benzina. Asa ca daca un om vrea sa-si faca rau, oricum o poate face mult mai serios decat rontaind niste covrigi amarati.

 6. Cam penibile si discutiile astea. Ne certam pentru niste covrigi. ;)

Leave a Comment