Presedintele Cehiei a comparat UE cu URSS!

Uniunea Europeana s-a transformat intr-un proiect nedemocratic si elitist, comparabil cu dictaturile comuniste din Europa de Est care interziceau opiniile diferite„, a declarat presedintele ceh Vaclav Klaus intr-un discurs rostit, joi, in fata Parlamentului European, transmite AP, citata de HotNews. “Nu cu multi ani in urma, in partea noastra de Europa am trait intr-un sistem politic care nu permitea alternative si de aceea nici opozitia parlamentara”, a declarat presedintele ceh, adaugand ca “am invatat lectia amara ca fara opozitie nu exista libertate”.

Aceste declaratii au fost intampinate cu huiduieli din partea unor europarlamentari. În faţa reacţiilor ostile, Klaus a replicat: “Dacă nu mă înşel, în Parlamentul European nu este ca în parlamentele obişnuite. Aici nu se acceptă decât o singură opinie iar cei care îndrăznesc să gândească altfel sunt catalogaţi ca duşmani ai integrării europene„. Aplaudat de eurosceptici, dar huiduit de multi, presedintele ceh a continuat discursul sau cu o critica la adresa Tratatului de la Lisabona, tratat pe care Cehia inca nu l-a ratificat.

El a spus ca “intre cetatenii din UE si europarlamentari este o distanta mare, si nu doar din punct de vedere geografic”, a acuzat sistemul birocratic de la Bruxelles si a criticat din nou Tratatul de la Lisabona despre care a afirmat ca “va inrautati lucrurile”. Klaus, a carui tara detine in prezent presedintia UE, este cunoscut pentru opiniile sale eurocsceptice. El a refuzat, de exemplu, sa amplaseze steagul UE deasupra sediului presedintiei cehe, afirmand ca „tara sa nu este o provincie a UE„. Totusi, in finalul discursului, Vaclav Klaus a avut un ton mai impaciuitor, declarand ca “Suntem o familie europeană şi, ca în orice familie, mai sunt şi diferenţe de puncte de vedere”.

PS: Sa nu ne facem totusi iluzii. Cehia, tara care detine actualmente presedintia UE, va ratifica Tratatul de la Lisabona.

Leave a Comment