Am citit recent un banc intr-un ziar: „Pe vremea comunismului, economia Romaniei era pe marginea prapastiei. Intre timp, am mai facut un pas inainte!„. Lasand gluma la o parte, situatia economica din Romania si din tarile est-europene din UE este foarte grava. Unul dintre motivele pentru care situatia e atat de rea e acela ca multe banci occidentale au filiale in tarile est-europene. In Romania, aproape 80% din sistemul financiar apartine unor banci occidentale. „Prosperitate economica” din tara noastra nu se bazeaza pe o crestere a industriei, agriculturii sau a altor ramuri productive, ci, aproape exclusiv, pe datorii! Se estimeaza ca datoria publica si privata din Romania ajunge undeva la 80 miliarde de euro; cea mai mare pondere avand-o datoria privata (i.e. banii imprumutati de banci).
Dacă băncile din Occident, în cooperare cu instituţiile financiare europene şi Uniunea Europeană nu vor acţiona împreună pentru salvarea filielelor băncilor din statele din Europa Centrală şi de Est, UE ar putea să se „prăbuşească”, avertizeaza cotidianul britanic „The Economist”, care mai adauga ca un colaps economic al ţărilor din Europa de Est, dintre care multe fac parte din Uniunea Europeană, ar putea pune sub semnul întrebării viitorul blocului comunitar în ansamblul său. Dacă o ţară cum ar fi Ungaria sau una dintre ţările baltice s-ar prăbuşi, europenii occidentali ar fi printre primii care ar avea de suferit. Bănci din Austria, Italia şi Suedia, care au investit şi au făcut împrumuturi masive în Europa de Est, ar cunoaşte „pierderi catastrofale” în cazul în care valoarea activelor lor ar scădea.
Mai mult, un colaps economic în Est ar fi un factor destabilizant pentru moneda euro şi ar genera probleme foarte mari pentru unele state care au adoptat moneda europeană, cum ar fi Irlanda şi Grecia, care nu au o situaţie tocmai roza. În plus, extinderea UE va fi blocata, apreciază publicaţia britanică. Potrivit „The Economist”, citat de Mediafax, nicio adoptare unilaterală sau accelerată a monedei euro de către ţările est-europene mai mari, cu rate de schimb variabile, cum sunt Cehia, Ungaria, Polonia şi România, nu va constitui un remediu pentru evitarea unui posibil dezastru, ci, dimpotrivă, ar putea duce la slăbirea „fatală” a monedei unice. Ca solutie de evitare a colapsului, se pregateste subventionarea puternica a băncilor care au filiale in estul Europei. Vom vedea daca aceasta masura va redresa situatia, in caz ca va fi adoptata.
Comentarii recente