N-avem gaze, canalizare, apa calda si wc-uri in case la tara dar UE ne baga „internet de mare viteza”!

Sursa: http://victor-roncea.blogspot.com

Chelului, tichie de margaritare ii lipseste! Cam la asta s-a gandit si Comisia Europeana, care a considerat ca „imbunătăţirea accesului la internetul de mare viteză este o necesitate pentru revitalizarea regiunilor rurale din Europa„. Conectarea la internetul de mare viteză a populaţiei rurale (în pondere de 30%) care nu beneficiază de acest serviciu ar trebui să constituie o prioritate pentru realizarea până în 2010 a obiectivului „servicii în bandă largă pentru toţi”, a declarat astăzi Comisia.

O mai bună conectivitate la internet reprezintă un instrument puternic pentru stimularea unei redresări economice rapide.Astăzi, Comisia descrie modul în care intenţionează să îşi utilizeze propriile programe de sprijin pentru a impulsiona dezvoltarea reţelelor şi serviciilor de internet în zonele rurale şi invită statele membre să facă la fel.Un bun acces la internet poate reduce gradul de izolare şi spori competitivitatea fermelor şi societăţilor din mediul rural, în special întreprinderile mici şi mijlocii (IMM), prin faptul că oferă acces la pieţe internaţionale şi moduri mai rapide şi mai eficiente de a face afaceri.Între timp, Parlamentul European şi Consiliul discută pe marginea unei propuneri a Comisiei care vizează punerea la dispoziţie a unei sume suplimentare de 1 miliard EUR, prin intermediul Planului european de redresare economică, pentru lărgirea accesului la internetul de mare viteză la toate regiunile Europei.

„În secolul al XXI-lea, mulţi dintre noi ar spune că nu ne putem lipsi de tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor – cu siguranţă la birou şi poate chiar acasă.De ce ar trebui ca zonele rurale să se mulţumească doar cu un acces precar la acest instrument?” a întrebat Mariann Fischer Boel, Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală.„Dacă într-adevăr vrem să avem zone rurale prospere şi pline de viaţă, trebuie să-i ajutăm pe toţi să profite la maximum de tehnologiile moderne.”

La 28 ianuarie 2009, Comisia, în acord cu concluziile Consiliului European din decembrie 2008, a propus rezervarea sumei de 1 miliard EUR pentru cheltuieli suplimentare pentru investiţii în servicii în bandă largă, în cadrul propunerii sale de Plan european de redresare economică, în scopul atingerii unei acoperiri de 100% a internetului în bandă largă în Europa (MEMO/09/35). În completarea comunicării adoptate astăzi privind un acces mai bun la tehnologiile moderne ale informaţiei şi comunicaţiilor pentru zonele rurale, Comisia organizează o conferinţă UE privind serviciile în bandă largă, la Torino (Italia), în perioada 2-3 aprilie 2009.

2 Comments

  1. atol says:

    Este tichie de margaritar doar pentru taranul „cantat” in operele pasunistilor. Pentrul unchiul si varul meu care au trait din totdeauna din agricultura si locuiesc la 21 Km de Targu- Mures, care au o ferma de 32 de vaci si cateva zeci de porci, cu un venit de aproximativ de 7000 lei pe luna din laptele vandut, internetul este ceva important si poate deveni si mai important prin informatiile pe care le asigura, inclusiv pentru legatura cu fermieri din Olanda si Danemarca (au primit ajutor de la fermieri din cele doua tari in constructia unui grajd care sa fie la standarde UE).

  2. Sa fim seriosi totusi. Asemenea cazuri sunt destul de rare. Majoritatea satelor nu au apa curenta, gaze sau canalizare. Sunt si zone in Bucuresti fara canalizare, gaze si apa curenta! (de ex: sectorul 2, str.Minerilor si zona adiacenta) Oricum, cu vorbe frumoase „trebuie să-i ajutăm pe toţi să profite la maximum de tehnologiile moderne” nu se rezolva nimic.

    In Romania, sigur nu! Nu ati vazut ce au patit locuitorii aia dintr-un sat unde podul a fost luat de ape. De peste o juma de ani, autoritatile n-au facut nimic sa repare un pod peste un parau amarat! Iar cand oamenii au pus bani si au construit singuri podul intr-o zi, autoritatile i-au dat in judecata pentru „construirea unui pod fara autorizatie”!

Leave a Comment