UE isi da singura palme!

Sursa: Ziarul Gandul.

Curtea Europeană de Justiţie a declarat lista secretă a UE cu obiecte interzise la bordul avioanelor ca fiind ilegală. La sfârşitul lui 2002, Consiliul European şi Parlamentul European au adoptat un regulament privind securitatea la bordul avioanelor. Anexa prevede, în termeni generali, care sunt obiectele ce nu pot fi aduse la bordul aeronavelor. Se menţionează însă că anumite măsuri nu trebuie să fie publicate, ci doar să fie puse la dispoziţia autorităţilor. Insa, cum sa respecti o lege pe care nu doar ca nu o cunosti, dar nici nu ai dreptul de a o cunoaste?

Un tenismen austriac, pe nume Gottfried Heinrich, a fost dat jos din avion acum patru ani, pentru că a refuzat să predea la bagaje de cală rachetele sale de tenis. La 25 septembrie 2005, austriacul a fost oprit pentru control la Aeroportul Vienna-Schwechat, fiindcă bagajul său de mână conţinea rachetele de tenis, incluse, spre mirarea acestuia, pe lista europeană a obiectelor interzise la bordul aeronavelor. Tenismenul a deschis o acţiune în faţa instanţei austriece care s-a adresat Curţii Europene de Justiţie pentru ca aceasta să lămurească dacă fragmentele din regulamente pot avea efecte juridice, chiar dacă nu au fost publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, asa cum e cazul cu anexa obiectelor interzise in UE la bordul aeronavelor.

Scandalul i-a pus pe gânduri pe oficialii comunitari, având în vedere şi poziţia Curţii, fapt pentru care Comisia Europeana a publicat lista cu obiecte interzise în vara lui 2008. Cu toate acestea, notează Agerpres, CEJ a decis că o astfel de listă este ilegală, deoarece publicul nu îi cunoaşte conţinutul şi nu are de unde să ştie care obiecte sunt permise şi care nu pot fi luate la bordul avioanelor. Totusi, e greu de crezut ca decizia Curtii va fi pusa in aplicare. Sa nu uitam ca unul dintre motivele principale pentru care anumite obiecte sunt interzise la bordul avioanelor, este acela de a sprijini magazinele din aeroport. Nu poti sa-ti iei o sticla de apa in avion, sub pretextul ca ai putea fabrica „bombe lichide”, iar daca ti-e sete esti obligat sa cumperi. Oricat de minor ar parea acest exemplu, in realitate, e vorba de sume „frumusele”.

Leave a Comment