Obama vrea sa bage Turcia in UE!

Sursa: www.gandul.info

Aflat intr-o vizita de stat in Turcia, presedintele SUA, Barack Obama, si-a exprimat sprijinul pentru integrarea Turciei in UE. Preşedintele SUA insistă ca aliatul strategic al Americii, Turcia, să fie primit în UE, dar tari precum Franţa şi Germania, alături de cel puţin alte două state UE (Austria şi Cipru) se opun aderării Turciei.

În cadrul Summitului UE-SUA de duminică, de la Praga, şi în cursul vizitei de la Ankara, de ieri, Obama a dovedit încă o dată că intrarea Turciei în UE este, în esenţă, un obiectiv de politică externă al mandatului său. „Avansarea către apartenenţa Turciei la UE ar fi un semnal important al anga­jamentului nostru de a continua să ancorăm Turcia în Europa“, a spus lide­rul SUA. Într-un discurs în faţa Parlamentului turc, Obama a declarat că vrea ca Turcia să fie o punte între lumea islamică şi civilizaţia occidentală.

Declaraţiile favorabile Turciei ale preşedintelui american s-au adăugat concesiilor făcute la Summitul NATO de către europeni, ca Turcia să deschidă noi capitole de negociere, în schimbul retragerii vetoului pentu desemnarea noului secretar general al Alianţei, danezul Anders Fogh Rasmussen. Deşi este „candidat oficial“ la aderare din 2005, Turcia a încheiat negocierea a doar zece capitole, iar alte opt (între care şi cel referitor la energie) sunt blocate, dintr-un total de 35.

Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, a reacţionat cel mai categoric la declaraţiile lui Obama. „Am lucrat îndeaproape cu preşedintele Obama, dar în privinţa UE, deciziile ţin numai de statele membre“, a spus el la televiziunea naţională. „M-am opus dintotdeauna acestei aderări şi mă opun în continuare“, a adăugat. Pe un ton mai diplomatic, cancelarul german, Angela Merkel, a declarat că încă sunt „opinii diferite“ în privinţa aderării Turciei şi „încă mai discutăm despre aceasta“.

One Comment

  1. Vasile Guian says:

    Mă surprinde că numai Franţa, Germania şi Austria se opun la intrarea turcilor în Europa!.
    Pentru un timp, înainte de alegerile preşedinţiale a statelor unite, am cam simpatizat cu Obama, dar acum, cu cât îl privesc mai atent, cu atât mai mult văd un el, por şi simplu, doar un alt preşedinte!!!
    Şi, cu cât trece timpul, cu atât mai mult mă gândesc la declaraţia lui Ariel Sharon din 2001 care a spuso tare şi fără nicio ruşine: NOI JIDANII CONDUCEM AMERICA ŞI AMERICANII O ŞTIE…

    tAMBURUS

Leave a Comment