Conform ziarului britanic The Telegraph, Uniunea Europeana isi instruieste un corp diplomatic, chiar daca Tratatul de la Lisabona, in mod oficial, nu a intrat in vigoare. Peste 530 de persoane au fost instruite pentru a constitui Serviciul de actiune externa (External Action Service (EEAS)) al Comisiei Europene.
In mod legal, tratatul de la Lisabona a fost blocat prin votul negativ al cetatenilor irlandezi, insa, din cate observam, eurocratii nu tin cont de asemenea „amanunte”! Dealtfel, in Irlanda s-a anuntat un al doilea referendum in privinta tratatului, care va avea loc in luna octombrie a acestui an. Declan Ganley, un activist irlandez impotriva tratatului a declarat ca „e un motiv de grava ingrijorare faptul ca, prin implementarea tratatului de la Lisabona, institutiile UE manifesta un dispret fatis fata de democratie„. Irlanda este una dintre cele patru state membre UE – celelalte fiind Polonia, Cehia si Germania – care nu au ratificat deocamdata tratatul de la Lisabona. Conform regulilor UE, nici un tratat nu poate intra in vigoare fara ratificarea din partea tuturor statelor membre!
Intr-un cadru privat, mai multi oficiali europeni au declarat ca sunt constienti de problemele pe care le pune instruirea corpului „euro-diplomatic”, si ca „incearca sa impinga lucrurile cat de mult se poate in starea actuala”. Conform unor surse citate de The Telegraph, noul staf este instruit in mod discret, in 59 de cursuri, cu ajutorul ministrilor de externe din 17 state membre. Scopul instruirii este acela de a stimula o „dimensiune europeana specifica a diplomatiei si de a creea un simt al interesului comun european„.
In urma unor negocieri secrete, dezvaluite anul trecut de The Daily Telegraph, s-a decis ca Serviciul de actiune externa (EEAS) sa inlocuiasca actualele oficii de reprezentare ale UE – in prezent exista mai mult de 160 de astfel de oficii ale UE in intreaga lume – si va capata acelasi statut diplomatic ca ambasadele nationale. Serviciul de actiune externa (EEAS) va fi condus de un „ministru de externe” al UE, numit „inalt reprezentant al Uniunii pentru politici externe”. Acest ministru de externe al UE va fi numit, la fel ca noul presedinte al UE, intr-un summit din decembrie 2009. (Asta in ipoteza ca tratatul de la Lisabona va fi ratificat si de cele 4 tari membre UE care n-au facut inca acest lucru.)
Comentarii recente