Inteleapta decizie a Elvetiei de a ramane in afara UE.

Nota: Textul reprezinta o sinteza a unui articol aparut in saptamanalul elvetian Die Weltwoche.

Care sunt statele vest europene care se descurca mai bine in aceste vremuri de recesiune economica? In mod „surprinzator”, tocmai acele state aflate in afara UE: Norvegia si Elvetia. Sigur, Norvegia e un caz aparte datorita rezervelor ei de petrol (pe care nu le-a instrainat, cum a facut Romania, si care ii aduc profituri substantiale). Pe de alta parte, ar fi fost de asteptat ca Elvetia sa fie puternic afectata de criza financiara, dar, spre norocul ei, Elvetia a ramas in afara UE, ceea ce a protejat-o de criza!

Decizia Elvetiei de a ramane in afara zonei economice europene si a UE s-a dovedit foarte inteleapta. In timp ce recesiunea a lovit tarile UE, Elvetia a ramas stabila economic. Faptul ca Elvetia nu a intrat in UE se datoreaza sistemului de democratie directa (prin referendumuri) din aceasta tara – care a permis cetatenilor sa-si spuna parerea si i-a blocat pe politicieni sa decida in locul oamenilor, asa cum s-a intamplat in celelalte tari europene.

„Convoiul european” a navigat pana acum pe mari linistite, dar acum se confrunta cu o furtuna puternica care a pus la indoiala asa-zisa „unitate europeana”. Ungaria a cerut recent un sprijin financiar al UE pentru tarile est-europene din UE, sprijin care insa nu a venit. Tarile occidentale si-au vazut in primul rand de propriile interese. UE a ajuns astfel la un adevar neconvenabil: banii si prosperitatea se pot evapora foarte usor!

Pana in anii 1990, cele mai multe tari din UE au fost beneficiare nete ale UE. De fapt, au fost doar doua exceptii notabile: Germania si Marea Britanie. Acum insa lucrurile s-au schimbat. Nu e de mirare ca, la orice ocazie, cetatenii voteaza impotriva UE. Constitutia Europeana a fost respinsa de francezi, olandezi si irlandezi. Oficialii UE insa n-au tinut cont de dorintele cetatenilor! Dupa cum spunea Bertolt Brecht, e mai simplu sa dizolvi poporul si sa alegi un altul in loc! Fireste, celor care detin puterea nu le convine sa se dea batuti, chiar daca guverneaza impotriva celor pe care ii conduc!

Elvetia nu e ferita de pericole. O putere aflata in colaps economic poate fi un vecin periculos. In termenii marxism-leninismului, o asemenea putere exporta contradictiile sale interne. Oficialii UE au o retorica agresiva fata de sistemul bancar. Exista presiuni impotriva bancilor elvetiene, acuzate ca ar fi oferit „ajutor de stat ilicit” pentru companii din UE. Ce inseamna de fapt „ajutor de stat ilicit” in acest caz? E usor de ghicit: taxe reduse!

2 Comments

  1. atol says:

    Elvetia isi permite. Nu a avut niciodata vecini ca Rusia sau Imperiul Otoman si nici unguri care sa le revendice teritorii. Elvetia este o creatie a elitelor europene care din diferite motive i-au recunoscut neutralitatea permanenta. Dac interesele ar cere Elvetia ar avea alt statut.

  2. Un antinationalist says:

    Comentariu tipic pentru un nationalist din sec. XIX…ce sa spunem despre altii care-o duc bine…

Leave a Comment