S-a ales praful de „mirajul economic” spaniol.

Spania este poate cel mai greu greu lovit stat UE de şomajul galopant. Într-un singur an, numărul celor rămaşi fără un loc de muncă s-a dublat, cifra şomajului atingând 17% (patru milioane de spanioli), iar economiştii se aşteaptă ca ea să fie chiar de 20% anul viitor, potrivit agenţiei Bloomberg. Din cei aproximativ un milion de români ce trăiesc în Spania, circa 70.000 sunt la ora actuală şomeri; cei mai mulţi preferand să trăiască din ajutorul de şomaj, decat sa se intoarca in Romania (unde, de asemenea, le-ar fi greu sa gaseasca de lucru).

Spania a fost una dintre tarile care au profitat cel mai mult, din punct de vedere financiar, de apartenenta la UE. Totusi, prin alocarea excesiva a acestor resurse in domeniile constructiilor imobiliare si turismului, Spania a fost lovita foarte puternic de actuala criza economica. Prezenta in numar masiv a imigranţilor est-europeni şi americo-latini a marit de asemenea problema somajului. Asta desi peste 300.000 de străini care locuiau legal în Spania au revenit acasă în ultimul an, după ce şi-au pierdut locurile de muncă iar cererile de asistenţă în vederea revenirii au crescut mult în ultimele luni.

De asemenea, criza a făcut ca mulţi autohtoni care nu doreau locurile de muncă ocupate de imigraţi să fie acum dispuşi să le accepte. Într-adevăr, şi în Spania şi în Italia – statele cu cel mai mare număr de imigranţi români – localnicii au început să reclame joburile rezervate până acum imigranţilor – culegător de căpşuni, muncitor în domeniul construcţiilor, hotelier etc. Pe de alta parte, imigranţii care părăsesc Spania, muncitorii polonezi care pleacă din Marea Britanie, brazilienii rezidenţi în Portugalia care se întorc în ţara de origine vor adânci recesiunea economică prin care trec ţările care se bazau pe banii trimişi familiilor de către emigranţi.

3 Comments

  1. Da, stiu de legea respectiva.

Leave a Comment