Sursa: Ziua
Ţara noastră riscă sancţiuni de 200 de mii de euro pe zi din partea Uniunii Europene pentru că nu a reuşit să ecologizeze gropile de gunoi. După ani de păsuire, în vara aceasta expiră şi ultimul termen pe care oficialii europeni ni l-au acordat pentru a scăpa de deşeuri.
La jumatatea lunii iulie, se atinge termenul limita pana cand trebui inchise cele mai multe depozite de deseuri care nu respecta normele comunitare in domeniu. Nerespectarea acestei decizii conduce la plata unor amenzi zilnice de 200.000 de euro pe zi ce trebuie platite de catre stat (adica, de fapt, de catre noi toti).
Legislativ, Romania s-a aliniat la normele comunitare referitoare la depozitele de deseuri, care trebuie sa respecte anumite standarde pentru a putea functiona. Nu mai sunt permise simplele gropi unde se descarcau gunoaiele, noile facilitati trebuind sa produca cat mai putina poluare. De aceea, vechile gropi de gunoi trebuie inchise, Romania convenind cu UE un calendar de inchidere a depozitelor neconforme, care se intinde pana in 2017.
Ce este grav este faptul ca numai anul acesta trebuie sa se inchida 78 de astfel de gropi de gunoi. Locul acestor depozite trebuie luat de un adevarat sistem de colectare si depozitare a deseurilor, care sa acopere intreaga tara, inclusiv mediul rural. In prezent, sunt construite 25 de depozite conforme, la care se adauga alte sapte care sunt in curs de amenajare pentru deseuri municipale, din totalul de 65 prevazute in Planului National de Gestionare a Deseurilor. In Romania, doar 18 judete beneficiaza de depozite ecologice.
Autoritatile au doua alternative: ori inchid depozitele neconforme, iar masinile de gunoi vor fi directionate catre gropile permise, dar cu consecinte asupra tarifelor de depozitare platite de populatie, ori le lasa sa opereze in continuare, dar statul are toate sansele sa intre in procedura de „infringement”, care inseamna amenda platita de Romania catre UE. Amenzile ar urma sa fie platite de autoritatile locale care nu au fost in stare sa-si rezolve problemele de depozitare a gunoaielor.
La Timişoara, exact din acest motiv (închiderea gropilor declarate neecologice), taxa de salubritate s-a scumpit cu 100% în 2009 faţă de 2008: http://mariusmioc.wordpress.com/2009/02/28/uniunea-europeana-ustura-la-buzunar-s-a-scumpit-taxa-de-salubritate-la-timisoara/
Se vor desfiinţa şi gropile de gunoi pe care le avea fiecare sat (ceea ce nu era nici un dezastru pentru mediul înconjurător), gunoaiele trebuie duse mai departe, costă mai mult şi se poluează mai mult, fiindcă transportul tonelor de deşeuri înseamnă combustibil ars deci implicit poluare.